Haber Detayı
02 Mart 2021 - Salı 10:14 Bu haber 1807 kez okundu
 
TÜKODER BAŞKANI SEMA ONAR YAKTI ‘’TÜKETİCİ ŞİKÂYETLERİ PATLADI’’
TÜKODER’in en uzun süre şube başkanlığı yapan kadın başkanı olan Sema Onar Yaktı, pandemi sürecinde vatandaşların yaşadığı mağduriyetler hakkında açıklamalarda bulundu. Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Samsun Şube Başkanı Sema Onar Yaktı pandemi sürecinde özellikle internet alışverişinin artmasıyla birlikte tüketici şikâyetlerinde patlama yaşandığını belirterek ‘’ Vatandaşlarımız en temel hakları olan barınma, ısınma ve aydınlanma gibi ihtiyaçlarında bile mağdur oluyor’’ dedi.
YAŞAM / SAĞLIK Haberi
TÜKODER BAŞKANI SEMA ONAR YAKTI ‘’TÜKETİCİ ŞİKÂYETLERİ PATLADI’’

Samsuın haber - Samsundan haberler 

EN TEMEL HAKLARDA BİLE MAĞDURİYET VAR

Pandemi sürecinin vatandaşlar açısından fazlasıyla zorlu bir şekilde geçtiğine değinen Sema Onar Yaktı’’ Vatandaşlarımız en temel hakları olan barınma, ısınma ve aydınlanma gibi ihtiyaçlarında bile mağduriyet yaşıyor. Özellikle elektrik aboneliklerinde ve sayaç okumalarında fazlasıyla şikayet alıyoruz. Sosyal devlet anlayışından uzak bir şekilde vatandaş mağdur ediliyor ve bu mağduriyetler görmezlikten geliniyor. Oteller açık ama okullar ve restoranlar kapalı. Esnaf kirasını ödeyemiyor. Vatandaşlarımız yapılan haksız zamlarla mücadele etmeye çalışıyor. Pazara gidin bakın un, tereyağı, yufka neye bakarsanız bakın zam gelmiş durumda. Nedenini soruyorsunuz yeme zam gelmiş, ona zaman gelmiş, buna zam gelmiş. Hepsi birbirini tetikliyor. Marketlere bakarsanız orada da durum farklı değil. Bütün bunlar yetmez gibi birde vatandaşlarımız tüketici olarak her açıdan mağduriyetler yaşıyor ve bu mağduriyetleri dile getiren sivil toplum kuruluşları yok sayılıyor’’ diye belirtti.

PANDEMİ SÜRECİNDE TÜKETİCİ ŞİKÂYETLERİ PATLADI

Pandemi sürecinin gerek haksız zamlar, gerek internet alışverişinde yaşanan artış, gerekse de pandemi sürecinin getirdiği değişiklikler nedeniyle tüketici şikayetlerinin artmasına neden olduğunu söyleyen Sema Onar Yaktı’’ Birçok veli, özel okullardan paralarının iadesini istiyor. Kurslarda da durum aynı. Pandemi nedeniyle artan internet alışverişleri de şikayetlerin artmasında önemli bir etken oldu. Sonuçta ürünü görmeden yapılan alışverişlerde sorun yaşanma ihtimali daha fazla iken pandemi nedeniyle bu oran çok daha fazla arttı. Şikayetlerin artmasında haksız zamların ve bu zamlardan bunalan vatandaşın ortaya tepki koymasının da önemli derecede etkisi var. Vatandaş artık bunaldı. Vatandaşın dayanacak gücü kalmadı’’ dedi.

 VATANDAŞ YOLUNACAK KAZ DEĞİL, VATANDAŞ ZATEN ÇIPLAK

Sözlerine ‘’Türk halkına bu zorlu süreçte destek olunması gerekirken birde üzerine fırsatçılık yapılıyor’’ diye devam eden Sema Onar Yaktı ‘’ Yapılan her şeyin altında bir fırsatçılık var. Vatandaşa verilen pandemi destek paraları bir çözüm değildir. Bu vatandaşın ve esnafın giderinden kimsenin haberi yok mu? Olaya bu kadar mı uzaksınız? Ben Tüketiciyi Koruma Derneği Samsun Şube Başkanı olarak soruyorum. 600 milletvekili ne yapıyor? Çözüm üretmek bu mudur? Üç kuruşla vatandaşı kandırmak mıdır? Muhalefet ya da iktidar olarak ayırmıyorum. Hepsine sesleniyorum. Vatandaş yolunacak kaz değildir. Kazlarda tüy kalmadı. Vatandaş zaten çıplak’’ diyerek tepkisini dile getirdi.  

 

HERKES İŞİNİ YAPSIN

Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı taslağa göre, perakende ticarete gelen yeni kurallar çerçevesinde gıda marketinde cep telefonu ve elektronik eşya satışının yasaklanması çalışması hakkında görüşlerini dile getiren Yaktı’’ Herkes işini yapmalı gıda marketinde elektronik eşyanın ne işi var?  Vatandaşlarımız ucuz olduğu için buralardan elektronik eşya alıyor ve sonrasında mağduriyet yaşıyorlar. Ben bu kararın doğru olduğunu düşünüyorum. Ucuz ürün satın almak kalitesiz ürün satın almak anlamına gelmemeli. Vatandaşın iyiliğini düşünen her türlü doğru kararın sonuna kadar arkasındayız. Mağduriyetler hem yasalarla hem de bilinçli alışveriş ile engellenmeye çalışılmalı. Alınan bu tür kararlar ile vatandaşlarımızın mağduriyetlerinde azalma olabileceğini düşünüyorum. Vatandaşlarımızda daha dikkatli olmalı ve yaptıkları bütün alışverişlerde fiş ya da fatura gibi, evraklarını saklamalılar. Bu tür durumlarda yaşanan bütün mağduriyetlerde ise bu evraklar ile şikâyet formu oluşturarak tüketici haklarına başvuruda bulunsunlar. Tüketici hakem heyetleri bu konuda gerekli kararı alacaktır. Vatandaşlarımız haklarını aramaktan asla çekinmesinler’’ diye konuştu.

 

HABER: Yaşar TUNCEL

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: TÜKODER, BAŞKANI, SEMA, ONAR, YAKTI, ‘’TÜKETİCİ, ŞİKÂYETLERİ, PATLADI’’,
Yorumlar
Haber Yazılımı