Haber Detayı
02 Mart 2021 - Salı 09:55 Bu haber 1513 kez okundu
 
KARADENİZ HALKI İÇ İÇE OLDUĞU YAŞAM TARZINI BENİMSEMİŞ
Samsun Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Funda Neslihan Furtun Karadeniz’de artan vaka sayısı ve mutant virüs hakkında açıklamarda bulundu.
- Haberi
 KARADENİZ HALKI İÇ İÇE OLDUĞU YAŞAM TARZINI BENİMSEMİŞ

Samsun haber - Samsundan haberler 

Samsun Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Funda Neslihan Furtun Karadeniz’de artan vaka sayısı ve mutant virüs hakkında açıklamarda bulundu.

 

KARADENİZ HALKI İÇ İÇE OLDUĞU YAŞAM TARZINI BENİMSEMİŞ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, ilk kez il bazında yedi günlük vaka sayılarını kamuoyuyla paylaştığını belirten Samsun Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Funda Neslihan Furtun ‘’ Buna göre Türkiye haritasında İstanbul, Ankara, İzmir gibi nüfusun fazla olduğu büyük şehirlere göre Doğu Karadeniz illerinde yüz binde görülen vaka sayılarının yüksek olduğunu gördük. Bunun neden kaynaklandığının yorumunu yapabilmek için daha ayrıntılı, şeffaf verilere ihtiyaç var. Pandeminin başından beri iyi bir salgın yönetiminin şeffaf veri paylaşımı ile mümkün olduğunu defalarca hem TTB hem de yerel tabip odaları olarak vurguladık. Ne yazık ki birçok il gibi Samsun’da da il pandemi yönetiminde tabip odamız yer almıyor. Bu nedenle sahada çalışan bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı ve Samsun Tabip Odası Başkanı olarak değerlendirmem tahminden öteye gidemez. Ülke genelinde kısıtlamalar tüm iller için aynı ama her bölgenin, her ilin kendine has dinamikleri mevcut. Mesela, Karadeniz bölgesinde il ve ilçeler birbirine çok yakın. Karadeniz halkı daha iç içe olduğu bir yaşam tarzını benimsemiş, dolayısıyla iller arası gidiş gelişler de daha fazla. Yoğun hareketlilik covid-19’un yayılmasında baş rol oynar. Cumartesi- Pazar sokağa çıkma yasağını köylerinde geçirenler, köylerde daha iç içe geniş aile yemekleri, sosyal paylaşımlar bir yana son haftalarda Karadeniz illerinde büyük kalabalıklarla yapılan parti il kongreleri de salgının yayılmasında etkili olduğunu düşünüyorum. Düğünlerin yasaklanması, cafe ve restaurantların kapatılması gibi kalabalığı engelleyen faaliyetlerin kısıtlandığı bir dönemde bazı kongrelerin yapılmaması gerekiyordu. Veriler tam olarak paylaşılmadığı için bu vakaların şehirler ve ilçeler arası trafik yoğunluğunda mı, toplu parti kongrelerinde mi yoksa mutant virüse mi bağlı olduğu net olarak söylenemez’’ dedi.

GEÇ ALINMIŞ BİR KARAR

İllere göre vaka sayılarının paylaşılmasının da geç alınmış bir karar olduğunu söyleyen Dr. Funda Neslihan Furtun ‘’Her ilin sosyal, ekonomik ve insan trafiği açısından farklılıkları nedeniyle iller arası seyahat kısıtlaması gibi daha radikal tedbirlerin alınması sağlanabilir. Eğer sorunumuz mutasyonsa da, bu verilerin elimizde olması, virüsün yayılmaması için filyasyon ve karantina tedbirlerinin daha sıkı ve gerçekçi alınmasını sağlar. İl bazında verilerin açıklanması salgının merkezi değil de il pandemi kurullarınca ve il yönetimlerince idare edileceğinin sinyalini veriyor. Zaten bölge bazında kısıtlamaların kalkabileceği söylendi. Bunu yorumlamak için daha farklı verilere ihtiyaç var; mesela illerde yapılan test sayısı nedir? Bin ya da yüz bin kişiye düşen test sayısı nedir? Test sayısı arttıkça daha fazla vaka tespit edildiğini biliyoruz. İllerde bu zamana kadar kaç kişi enfeksiyon geçirdi? İldeki mutant virüs sayısı nedir? Tüm bu verilerle bölgesel veya il bazında daha farklı kısıtlamalar gelebileceği gibi kısıtlamaların kaldırılması da mümkündür. Son veriler ışığında Doğu Karadeniz illeri için Samsun da dahil olmak üzere kısıtlamaların il ve ilçeler arası seyahat kısıtlaması şeklinde olabileceğini düşünüyorum’’ diye ifade etti.

SAMSUN’DA SAPTANAN MUTANT VİRÜS SAYISI OLDUKÇA FAZLA

Furtun ‘’Mutant virüsle ilgili söyleyeceklerim ise sadece enfeksiyon hastalıkları uzmanı olarak yorumumdur. Mutant virüsü saptamak için ayrı PCR-test kiti kullanılır ve bu test kiti rutin tüm örnekler için çalışılmaz. Mutant virüs testi çalışılmasına şüphe edilen bir test sonucu olduğunda karar verilir. Biliyoruz ki Samsun’da saptanan mutant virüs sayısı oldukça fazla. Ve yine biliyoruz ki mutant virüsün hastalandırıcılığı aynı olsa bile bulaştırıcılığı daha fazla. Bunun da yansımasını sahada tüm ailenin, tüm apartmanın veya mahallenin topluca hastalanması şeklinde görüyoruz. Elbette “Mutant virüs nedeniyle Karadeniz’de vaka sayısı artmıştır.” savı bir varsayımdır. Çünkü bunu söyleyebilecek veriye sahip değiliz. Bu konuda da İl Sağlık Yönetimlerinin ve Sağlık Bakanlığımızın ne kadar ketum davrandığını biliyoruz. Eğer vaka artışının sebebi mutant virüs ise bunu saptamakta bir o kadar önemlidir. Mutant virüsü saptayan kitler tüm PCR laboratuvarlarında daha yaygın kullanılmalıdır. Mutant virüsü aramazsak bulamayız ve tedbir almakta da geç kalırız.

Başka bir konu da covid aşılamasının başlamasıyla “Sorun artık çözüldü.” algısının oluşmasıdır. Toplumumuzun en az 60’ı bağışık olmadan bunun mümkün olmayacağı bilinmeli ve kurallara uyma konusunda titizliği elden bırakmamak gerektiğini sıkça hatırlatmalıyız.

Özetle, doğru analiz ve iyi bir salgın yönetimi için şeffaf ve düzenli veri paylaşımı gereklidir’’ diye konuştu.

 

ÖZEL HABER: Yaşar TUNCEL

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: , KARADENİZ, HALKI, İÇ, İÇE, OLDUĞU, YAŞAM, TARZINI, BENİMSEMİŞ,
Yorumlar
Haber Yazılımı