Haber Detayı
23 Eylül 2022 - Cuma 07:11 Bu haber 832 kez okundu
 
Mahkeme kararlarını doğrudan etkileyecek karar!
Anayasa Mahkemesi, hukuk sisteminde yeni sayılabilecek ancak mahkumiyet kararlarının dörtte birini oluşturan, "Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması ile ilgili bir kuralın Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi.
GÜNDEM Haberi
Mahkeme kararlarını doğrudan etkileyecek karar!

Anayasa Mahkemesi, dün duyurduğu kararın ardından, bugün de “Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB)” ile ilgili bir kuralın değerlendirdiği yeni bir karar açıkladı.

Anayasa Mahkemesi, 20 Temmuz 2022 tarihinde, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 231. maddesine 5560 sayılı Kanun'un 23. maddesiyle eklenen (12) numaralı fıkranın Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline, kararın dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdiğini duyurdu.

 

“İKİ DERECELİ YARGILAMA HAKKINI İHLAL EDİYOR”

Karar duyurusunda başvuru gerekçesi şöyle özetlendi:“5271 sayılı Kanun'a göre HAGB kararlarının hukuki sonuç doğurmaması gerektiği, buna karşılık son yıllarda HAGB kararlarına sonuç bağlayan kanun ve yönetmeliklerin çıkarıldığı,

HAGB kararlarına yönelik itiraz incelemelerinin ilke olarak dosya üzerinden yapıldığı, kararların esasına ilişkin bir incelemenin gerçekleştirilmediği,

Bu durumun iki dereceli yargılanma, etkin başvuru ve adil yargılanma haklarını ihlal ettiği,

Bu itibarla kişinin suç işlediği kanaatini barındıran HAGB kararlarının gerçek anlamda bir kanun yolundan geçmediği ve bu kararların istinaf incelemesine tabi olması gerektiği belirtilerek kuralın Anayasa'ya aykırı olduğu ileri sürülmüştür.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: Mahkeme, kararlarını, doğrudan, etkileyecek, karar!,
Yorumlar
Haber Yazılımı