Haber Detayı
23 Aralık 2020 - Çarşamba 12:38 Bu haber 4285 kez okundu
 
HAMSİ DEDİĞİN BİRKAÇ HABERLE İKİ GÜNDE BÜYÜR
Yaşar TUNCEL yazdı. ''Hamsi dediğin birkaç haberle iki günde büyür''
GÜNDEM Haberi
HAMSİ DEDİĞİN BİRKAÇ HABERLE İKİ GÜNDE BÜYÜR

Samsundan haberler - Samsun haber  

 

Karadeniz'de olumsuz hava şartları ve deniz suyu sıcaklıklarının düşmemesi nedeniyle hamsinin boyutlarının büyümediği ve hamsi tutmakta zorlanıldığı açıklanmıştı. Konu ile ilgili olarak bir kaç haber yaptık.

 

Önce olta avcılarının, sonra iddiaların odağındaki Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç’un cevaplarını yayınladık.

 

Birkaç ağır eleştiri ve arada kalma durumu olunca da Başkan Atıf Malkoç’un işaret ettiği üzere Samsun Tarım İl Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü İcabı Çağan’ı ziyaret ederek sorularımızı sorduk. Kendisi de sağ olsun bizi kırmayarak sorularımızı cevapladı. Ben inandım kendisi son derece iyi niyetli ve yardımlarımıza açık bir insan.

 

Eeee bizde gazeteciyiz. Katamayız, karıştıramayız. Ne dediyse onu yazdık. Tıpkı Atıf Malkoç’ta olduğu gibi…

 

Bazı olta avcıları arkadaşlarımız konuyu gündeme getirmemden dolayı teşekkür ederken bazıları ise beni taraflı olmakla ve basit sorular sormakla en önemlisi de cevaplardan tatmin olmakla suçladı.

 

Tekne sahiplerinin ise şahsım hakkındaki görüşlerini ise sizlere hiç söylemeyeyim. Tahmin edersiniz…

 

Ne adamlık kaldı, ne gazetecilik…

 

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bir gazeteci olarak sorumluluğum konuyu gündeme getirerek sorunlarınızı kamuoyu ile paylaşmak, dikkat çekmek ve basın meslek ilkeleri doğrultusunda tarafsız bir şekilde haber yazmaktır.

 

Cevaplardan tatmin olması gereken sizlersiniz.

 

Cevaplardan tatmin olmayan arkadaşlarımız ise problemin hakaret ederek değil daha fazla dikkat çekerek, kendilerini denetim birimi olarak görerek ve konunun peşinde olarak uzun süreli takipçilik ile sonuç alınacağını bilmeliler.

 

Sonuçta amacımız bağcıyı dövmek değil üzümü yemek. O tezgaha küçük balık girmesini önlemek.

 

Bazı arkadaşlarımız ise balık öldükten sonra ihbar etsek ne olacak diye sormuş.

 

O tezgah ceza yiyecek. Sonra tekrar yiyecek. Sonra bir daha yiyecek.

 

Köpeklerin yemek gördüklerinde ağızlarından salya akar. Pavlov köpeğe yemeği vermeden önce zili çaldı. Köpeğin ağzından doğal olarak salya akmadı. Salya Pavlov köpeğe yemeği verdiğinde aktı. Sonra Pavlov her gün köpeğe yemeği vermeden önce zili çalmaya başladı. Bir süre sonra Pavlov zili çaldığında köpek henüz yemeği görmeden ağzından salya akıyordu. Çünkü köpek artık o zil çaldığında yemek geleceğini biliyordu. Pavlov böylece şartlandırılmış öğrenme ya da şartlı reflex denilen öğrenme yöntemini buldu.

 

Yani o balık öldükten sonra ne yapabilirsin. Bir sonraki, bir sonraki ve bir sonraki balığında ölümüne üzülür ama her ihbarından sonra bir şeyi şartlandırır ve sonraki bütün balıkları kurtarabilirsin.

 

Keza yaptığımız birkaç basit haber bile işe yaradı. Yaptığımız haberler sonucunda nasıl olduysa hamsinin boyu da fiyatı da iki günde arttı. Hamsinin kilogram fiyatı 30 liraya yükseldi.

 

İşte böyle olacak dedim. Hamsi dediğin birkaç haberle iki günde büyür. Yoksa ne alakası var havalarla, falanla filanla…

 

Tabi ki hamsinin boyu iki günde büyümedi. Mesele gündeme fazla geldi. Ceza korkusu ile tezgaha sadece standart boydaki balığı koydun eee malum oda az. Sende ne yaptın fiyatını yükselttin.

 

Tehdit ettin...

 

Yükselt paşam, nesli tükeneceğine fiyatı yükselsin…

 

Zaten aklıma hemen bazı balıkçıların eeee ‘’Balık küçükse fiyatı da küçük, vatandaş ucuz balık yemesin mi kardeşimmmm’’  demesi geldi.

 

Birde herkesin kendisine göre bazı basın organları ile münasebeti dostluğu var tabi.

 

Bu sebeple bazı haber sitelerinde

 

''Fiyatı ve boyu artan hamsi, hem tüketiciyi hem balıkçıyı üzerken tezgahlar da azaldı’’ ,  ‘’Hamside büyüdü fiyatı da''  şeklinde haberler çıkmaya başladı.

 

Etek altından sopa gösteriyorlar… Onun aslı, aba altından sopa göstermek ama olsun. Ben insiyatif kullandım. Aklımda öyle kalmış.

 

Son olarak bütün vatandaşlarımızdan ricam bütün tezgahlarda gördüğünüz standart ölçülerin altındaki balıkları, Tarım İl Müdürlüğü’ne değerlendirilmeyen ihbarları da Cimer’e ihbar etmek.

 

Şimdi ihbar edeceğiz de ne olacak diyenlerde olacaktır. Zaten aslında değerlendirilmeyen ihbarlar Cimer’in konusudur.  Cimer’e bunun içinde yazacaksınız. Tarım İl Müdürlüğü’ne ihbar edeceksiniz.  Gerekirse bizde İhbarlar değerlendirilmiyor diye yazmayı da biliriz. Biz üzerimize düşeni yapalım. Var bir bildiğimiz…

 

Şimdi ne yazsam ki ben ... 

 

‘’Olta avcıları ihbar hareketi başlattı’’ Sıradaki haber bu olsun mu?

 

Hepimiz Pavlov’uz… O zili her gün çalın.

 

Rast gele…

Kaynak: Editör:
Etiketler: HAMSİ, DEDİĞİN, BİRKAÇ, HABERLE, İKİ, GÜNDE, BÜYÜR,
Yorumlar
Haber Yazılımı