Haber Detayı
31 Ağustos 2022 - Çarşamba 12:22 Bu haber 483 kez okundu
 
Gelir dağılımında büyük kriz
TÜİK'in bugün açıkladığı büyüme verilerinde çalışan ücretlerinin gayri safi yurt içi hasıla içerisindeki ağırlığının azaldığı, işverenlerin payının ise arttığı görüldü. Uzmanlar enflasyon ve kur şoklarının gelir adaletsizliğini artırdığı görüşünde.
EKONOMİ Haberi
Gelir dağılımında büyük kriz

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı 2022 yılı ikinci çeyrek büyüme verileri Türkiye’de çalışanların büyümeden aldığı payın azaldığını gösterirken işverenlerin büyümeden aldığı payın her geçen çeyrekte giderek arttığı görüldü.

Uzmanlar pandeminin, enflasyonun ve kur şoklarının gelir dağılımını bozduğunu düşünürken önümüzdeki olası kur şoklarının mevcut bölüşüm krizini daha da derinleştireceği görüşünde.

MAAŞ ARTIŞLARI RESMİ ENFLASYONUN ALTINDA KALDI

TÜİK’in bugün açıkladığı verilere göre 2022'in ikinci çeyreğinde toplam işgücü ödemelerinin geçen yıla göre yüzde 66,4 arttığı görüldü. Buna göre işçilere ödenen ücretteki artış ikinci çeyreği kapsayan nisan-mayıs ve haziran aylarındaki resmi tüketici enflasyonun dahi altında kaldı. Tüketici enflasyonu nisanda yüzde 69,97, mayısta yüzde 73,50, haziranda ise yüzde 78,62 artmıştı.

Buna karşılık sermayenin gelirinin izlendiği veriler olan net işletme artığı/karma gelirdeki artış yüzde 134,7 ile işgücü ödemelerindeki artışı neredeyse ikiye katladı.

İŞÇİNİN PAYI AZALIYOR

Mevsimsellikten arındırılmış veriler cari fiyatlarla gelir yöntemiyle incelendiğinde ise işgücü ödemelerinin GSYH’ye oranının bu çeyrekte 2021 ikinci çeyrekteki yüzde 27,6’dan yüzde 21,4’e indiği görüldü. 2022 birinci çeyreğinde ise bu oran yüzde 24,7 olarak belirlenmişti.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Gelir, dağılımında, büyük, kriz,
Yorumlar
Haber Yazılımı