Haber Detayı
31 Ağustos 2022 - Çarşamba 11:39 Bu haber 446 kez okundu
 
Bankaların yükümlülüğü arttı
Merkez bankası kararına göre, döviz-TL dönüşümünde belirlenen oranı tutturamayan bankaların ilave zorunlu karşılık (ZK) yükümlülüğü artırıldı, tüzel kişiler hesaplamaya dahil edildi.
EKONOMİ Haberi
Bankaların yükümlülüğü arttı

Zorunlu karşılıklarda sınırın şirketlere de uygulanmasına yönelik bir adım atıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) zorunlu karşılıklar tebliğinde değişikliğe giderek, yabancı para mevduat ve katılım fonundan, vadeli Türk Lirası mevduat ve katılma hesabına dönüşüm hedef değerlerini güncelledi.

Yapılan değişiklikler kapsamında, daha önce sadece gerçek kişilere yönelik olan dönüşüm hedeflerine tüzel kişiler de dahil edildi

2 Eylül'den itibaren geçerli

TCMB, döviz hesabından TL hesabına dönüşümde belirlenen oranı tutturamayan bankaların ilave zorunlu karşılık yükümlülüğünü 2 Eylül Cuma gününden geçerli olmak üzere artırdı.

Bu kapsamda, mevduat ve katılım bankaları, tüzel kişilerin yabancı para mevduat ve katılım fonu hesapları için de belirlenen dönüşüm oranına göre ilave yabancı para zorunlu karşılık tesis edecek.

Karar, artık şirketleri de kapsıyor

Merkez Bankası'nın Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanan ve zorunlu karşılıklar hakkında tebliğde değişiklikler yapan tebliğine göre, gerçek kişilerde dövizden TL'ye dönüşüm için uygulanan zorunlu karşılık sınırı, artık şirketler için de uygulanacak.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Bankaların, yükümlülüğü, arttı,
Yorumlar
Haber Yazılımı