Haber Detayı
28 Mart 2023 - Salı 12:39 Bu haber 364 kez okundu
 
BU MESLEKLER YAPAY ZEKANIN TEHDİDİ ALTINDA
İnternetin yeni gözdesi yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT'nin başta yazılım, gazetecilik ve hukuk alanları olmak üzere birçok mesleği tehdit ettiği belirlendi. İşte ChatGPT'nin tehdit ettiği ve şu anda yapay zekaya karşı güvende olan meslekler...
BİLİM / TEKNOLOJİ Haberi
BU MESLEKLER YAPAY ZEKANIN TEHDİDİ ALTINDA

Yeni bir çalışmaya göre, ChatGPT benzeri yapay zeka sistemleri ABD'deki işlerin yüzde 80'ini etkileyecek. İşlerini kaybeden meslek gruplarının başında ise kişisel mali danışmanlar, brokerlar, sigortacılar, veri işlemcileri ve gazeteciler yer alacak. Uyarı, ChatGPT'yi üreten şirket OpenAI ve Pennsylvania Üniversitesi tarafından yapılan ortak çalışmanın ardından geldi. Araştırmacılar, tüm çalışan görevlerinin yaklaşık yüzde 15'inin yapay zeka tarafından önemli ölçüde daha hızlı ve aynı kalite seviyesinde tamamlanabileceğini tespit etti.

ChatGPT’nin ilk kurbanları arasında yılda en az 80 bin dolar kazanan matematikçiler, muhasebeciler ve yazarlar gibi beyaz yakalılar olacak.

HUKUK SEKRETERLERİ VE GAZETECİLERE KÖTÜ HABER
Uzmanlar, yapay zekanın gerçekleştirmek üzere tasarlandığı aktif dinleme, konuşma ve eleştirel düşünme gibi mesleklerin temel becerilerini içeren risk altındaki işlerin listesini oluştururken maruziyete baktı Çalışma, 86 mesleği yapay zekaya 'tamamen maruz kalmış' olarak belirledi ve birkaçı yüzde 100 puan aldı. Bunlar arasında hukuk sekreterleri, klinik veri yöneticileri, web tasarımcıları ve gazeteciler yer alıyor.

HANGİ MESLEKLER GÜVENDE?
Ancak grafik tasarımcılar, pazarlama stratejistleri ve finans yöneticileri yüzde 15'in altında puan aldı. Bulaşıkçılar, elektrikçiler ve berberler gibi daha yüksek ücretli işler de yapay zekaya karşı güvende. Eczacılar, avukatlar ve astronomların medyan geliri 81 bi 980 dolar olsa da, bu mesleklerin de yüksek maruziyete sahip olmadığı tespit edildi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: BU, MESLEKLER, YAPAY, ZEKANIN, TEHDİDİ, ALTINDA,
Yorumlar
Haber Yazılımı