Haber Detayı
08 Mart 2021 - Pazartesi 12:28 Bu haber 1311 kez okundu
 
ATAKUM KADIN MECLİSİNDEN BASIN AÇIKLAMASI
8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebi ile Atakum Kadın Meclisi, bir çok kurum, dernek ve oda ile ortak bir basın bildirisi yayınladı.
GÜNDEM Haberi
ATAKUM KADIN MECLİSİNDEN BASIN AÇIKLAMASI

Yayınlanan bidiri şu şekilde;

Dünya Kadınlarının mücadele simgesi 8 Mart günü; Güney Amerika'da "Eşit işe-eşit ücret, 8 saatlk iş günü ve insanca yaşam" istemiyle mücadele eden dokuma işçisi kadınlar, bu haklı istemlerinin bedelini yaşamlarıyla ödediler. 1910 yılında Kopenhag'da toplanan Sosyalist Kadınlar Kongresi, onların canları pahasına verdikleri mücadelenin anısına 8 Mart'ı "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" ilan ettiler.

-- Batılı ülkelerden önce seçme ve seçilme hakkına sahip olmamızı sağlayan büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, '`Bir toplumun yarısı ayağından zincirle yere bağlıyken diğer yarısının göklere yükselmesi mümkün değildir` demiş ve kadınlara verdiği değeri bir kez daha ortaya koymuştur --

Yüzyıllardır devam eden kadınların bu eşitlik mücadelesi hâlâ sürmektedir. --

Ülkemizde ne yazık ki çocuklara cinsel istismar vakalarının sayısı her geçen gün artmaktadır. Töre cinayetleri utanç verici yüzünü bizlere göstermeye devam etmektedir. Kadınların karar mekanizmalarına katılma oranı düşüktür. Tüm bunlar kadını dezavantajlı grup haline getirmekte, ötekileştirmektedir .

--Yaşamak en kutsal haktır. 2008-2020 yılları arasında 3621 kadın erkeklerin kurbanı oldu. Son on yılda kadın cinayetleri 1500 arttı. Kadınlara, çocuklara, hayvanlara yönelik şiddet; fiziksel, psikolojik ve cinsel yaralanmalarla sonuçlanan travmatik olaylara dönüştü. 2021 yılı ocak ayında 23 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 14 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Pandemi yasaklarının da uygulandığı ocak ayında öldürülen kadınların yüzde 70’i evlerinde öldürüldü. Şubat 2021 ‘de yalnızca Samsun’da 2 kadın vahşice öldürüldü. Yine Samsun ‘da 2 gün önce cumartesi günü bir kadın boşandığı kişi tarafından öldüresiye dövüldü . Sanıkların en kısa zamanda en yüksek cezayı almalarını istiyoruz

--Toplumun yarısını oluşturan kadınların siyasi, sosyal, ekonomik insani hakları verilmedikçe o ülke aya bile çıksa toplumsal refaha ve demokrasiye ulaşamaz. --İnsanlar cinsel yönelimleri yüzünden yargılanmamalıdır.

--Toplumun hiçbir kesimi ötekileştirilmemelidir. Birlik ve dayanışma içinde olunmalıdır. --Şiddet mağduruna da şiddeti uygulayana da psikolojik destek devlet tarafından mutlaka sağlanmalıdır.

--Kadınların istihdamı ve ekonomik bağımsızlığa kavuşmaları eşitsizliği azaltmada önemli etkendir bu yüzden önündeki engeller temizlenmelidir.

-- Bir kez daha üzülerek söylemek gerekirse ; ilk imzacılarından olduğumuz İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması, 6284 sayılı yasada var olan hakların ailenin temel taşlarını oynattığı yönünde yapılan olumsuz açıklamalar, kadın cinayetlerinin hala sıradan bir adli vaka olarak görülmesi, cinsel istismarı yapanın değil, istismara uğrayanın sorgulanması, “Anadır baş tacımızdır” diye övgüler sunulan kadına iş hayatında ; çocuk sahibi olması, gebelik ve evlilik sebebiyle dezavantajlı tutum takınılması, nafakanın bir hediye gibi görülerek tartışmaya açılması ülkemizde kadın hakları alanında verilen mücadeleyi geriletmektedir . Kadın hakları değil, kadınların insan hakları Soyut eşitlik değil, kadın lehine pozitif ayrımcılık Toplumsal ve siyasal görevlendirmelerde ehliyet ve liyakat ile yetinmek değil, bunların yanına kotanın da konulmasını Ve şiddetsiz , yaşam haklarımıza saldırılmadığı bir dünyada yaşamak istiyoruz. Barışın , huzurun ve refahın , toplumda kadını güçlendirmeden mümkün olamayacağını düşünüyoruz. Güçlendirmek için ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyor ve yapılmasını istiyoruz. Bu haklı eşitlik davasında her kadının yanında omuz omuza yürümeye hazır olduğumuzu saygıyla kamuoyuna bildiririz .

 

Katılımcı kurumlar

T.C. Atakum Belediyesi

Atakum Kent Konseyi Kadın Meclisi

Atatürkçü Düşünce Derneği Samsun Şubesi

Cumhuriyet Kadınları Derneği Samsun Şubesi

Dısk Emekli-Sen Kadın Komisyonu

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Şubesi

Türk Kadınlar Birliği Türkiye Kadınlar Konseyi Derneği Samsun Şubesi

Türk Anneler Derneği Samsun Şubesi

Soroptimist Kulübü (Iş ve meslek kadınları) Derneği

Samsun Tabip Odası Kadın Girişimcileri Destekleme ve Kültür Derneği

Pır Sultan Abdal Kültür Derneği Kadın Kolları

TUKODER – Tüketiciyi Koruma Derneği

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları

Iyi Parti

Kaynak: Editör:
Etiketler: ATAKUM, KADIN, MECLİSİNDEN, BASIN, AÇIKLAMASI,
Yorumlar
Haber Yazılımı