Haber Detayı
18 Temmuz 2022 - Pazartesi 10:10 Bu haber 950 kez okundu
 
PRATİK ÇÖZÜM
Fındık dallarına yerleştirdiği 50 adet renkli lamba, alarm sistemi ve çakar lambalar ile 5 yıldır bahçesine domuz uğramıyor
- Haberi
PRATİK ÇÖZÜM

 Ordu’da bir fındık üreticisi, yıllardır bahçesine giren ve mahsulüne zarar veren domuzlardan bıkınca Karadeniz zekasını kullanarak bir formül geliştirdi. Üretici, fındık bahçesine yerleştirdiği yaklaşık 50 adet led lamba, alarm sistemi ve çakar lambalar ile fındık bahçesinde dadanan domuzlardan kurtuldu.
Altınordu ilçesine bağlı Saraycık Mahallesi’nde yaşayan Necdet Pala 20 dönüm fındık arsası bulunan Necdet Pala, yıllarca bahçesinin üst kısmında bulunan ormanlık alandan girerek, mahsulüne zarar veren domuzlardan bıktı. Sezonda bahçede geceleri nöbet tutan, aydınlatma sistemi yapan Pala, olumlu bir sonuç alamayınca Karadenizli zekasını kullandı.

Fındık bahçesini üsse çevirdi
Bahçe içerisine yanıp sönen renkli led lambalar yerleştirmeye karar veren, bunların yanında çakar lambalar ve alarm sistemi kurma isteyen Pala, elektrik ustasından destek alarak, fındık bahçesini farklı bir boyuta taşıdı. Bahçe içerisindeki 50 adet led lamba, bir adet alarm sistemi ve çakar lambalar bulunan Pala, 5 yıldır domuzların bahçeye zarar vermediğini, Karadeniz zekasının işe yaradığını belirtiyor.

“Sistemi kurduğum günden bu yana rahat fındık topluyoruz
Kurduğu sistemi 4 yıldır kullandığını ifade eden Pala, “Daha önce farklı sistemler kullandık ancak domuz yine geldi. Bu sistemi yaptım ve o gündür bahçeye girmiyorlar. Renkli lambalar taktım onlar selektör yapıyor, bir de projektörler de var. Bunu uyguladıktan bu yana rahatlıkla fındık topluyoruz. Bahçemi bu şekilde kurtardım. Elektrikçi bir arkadaş ile görüştük ve benim çizdiğim proje ile bu sistemi uyguladık. Otomatik siren var, onlar 15 dakika çalışıyor, 15 dakika bekliyor. Renkli oldukları için domuzlar bahçeye girmiyor. 4-5 yıldır rahat bir şekilde fındık topluyoruz. Sadece fındıkları yemiyor, fındık dallarını da kırıyor ve bahçelere hasar veriyordu” dedi.

“Karadeniz zekası pratik olur”
“Her biri küçük voltlarda yaklaşık 50 tane lamba var” diyen Pala, “Biz Karadenizliyiz, bizim insanımız pratik olur ve zekası çalışır. Ben de kendim düşünerek böyle bir sistemi hayata geçirdim. Projeyi kendim çizdim, kardeşimle birlikte aldığımız karar sonrası bu şekilde uygulamayı hayata geçirdim, domuzlardan kurtulduk” ifadelerine yer verdi.

“Sistem akşam çalışır, sabah durur”
Sistemin, saat 20.00-07.00 arasında çalıştığını ifade eden Pala, “Elektrik kesildiği zamanda da akülü sisteme geçer ve çalışmaya devam eder. Askeriyelerdeki alarm sistemi gibi 15 dakika çalışır, 15 dakika durur. Bu esnada çakar lambalar da yanıp söner” şeklinde konuştu.

Kaynak: Editör:
Etiketler: PRATİK, ÇÖZÜM, ,
Yorumlar
Haber Yazılımı