Haber Detayı
19 Şubat 2024 - Pazartesi 11:50 Bu haber 148 kez okundu
 
MESAİ SAATLERİNE YENİ DÜZENLEME
Türkiye'de haftada 45 saat olan çalışma saatinin düşürülmesi için hükümet harekete geçti. Türk İş Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle haftalık çalışma saati 40 saate indirilecek. Düzenlemeyle birlikte ücretlerde ve yıllık-haftalık izinlerde de değişiklik yapılması öngörülüyor.
GÜNDEM Haberi
MESAİ SAATLERİNE YENİ DÜZENLEME

Türkiye'de haftada 45 saat olan çalışma saatlerinin düşürülmesi için hükümet harekete geçti. Türk İş Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle haftalık çalışma saatinin 40 saate indirilmesi bekleniyor. Bu düzenleme kapsamında ücretlerden çalışma saatlerine, yıllık ve haftalık tatilden esnek çalışmaya kadar birçok konuda değişiklik yapılacak.

 

Düzenleme, milyonlarca çalışanı etkileyecek ve ücretlerden çalışma saatlerine kadar bir dizi konuda değişiklik getirecek. Bu kapsamda bazı meslek gruplarındaki 48 saatlik çalışma süreleri de düşürülecek. Fazla çalışma ücretleriyle ilgili katsayı farklılıkları gibi konulardaki dağınıklıkların ortadan kaldırılması da hedeflenmektedir.

Yürürlükte olan 1936 tarihli Türk İş Kanunu'nda haftalık çalışma saati 45, Basın İş Kanunu ve Deniz İş Kanunu'nda haftalık çalışma saatleri 48 saat olarak belirlenmiş durumda. Bu değişiklikle birlikte, farklı yasalarda yer alan düzenlemeler tek bir temel Türk İş Kanunu çatısı altında birleştirilecek ve bütüncül bir yapı oluşturulacak. Düzenleme, yeni hak kategorilerini de içerecek şekilde genişletilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan daha önce yaptığı açıklamada, "Sosyal Güvenlik Kurumunda sürdürülebilirliği güçlendirmek amacıyla sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen yaklaşımla esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıracağız. Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamalarını, değişen iş gücü piyasası şartlarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hâle getireceğiz. Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadelede veri analizine dayalı, risk odaklı denetim faaliyetlerini artırarak prim tabanını genişleteceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Haftalık çalışma saatinin 40 saate düşürülmesi, bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan standartlara daha yakın bir çalışma modeline geçiş yapılmasını sağlayarak çalışanlar üzerindeki iş yükünü azaltmayı ve iş-yaşam dengesini iyileştirmeyi hedeflemektedir.

Kaynak: Editör:
Etiketler: MESAİ, SAATLERİNE, YENİ, DÜZENLEME,
Yorumlar
Haber Yazılımı