Haber Detayı
07 Kasım 2020 - Cumartesi 07:29 Bu haber 3206 kez okundu
 
GİRAY ŞEN '' SAMSUN'DA GAYRİMENKULÜN GÜVENİLİR ADI GİRİŞİM EMLAK ''
Gayrimenkul alım, satım danışmanlık hizmetleri sektöründen beklenen güven unsurunu kendisine misyon edinen Girişim Emlak Ofisi 2005 yılından itibaren onlarca aileyi gayrimenkul sahibi yaparken, hem satış hem de kiralama işlemlerine güvenilir bir şekilde aracılık yapıyor.
EKONOMİ Haberi
GİRAY ŞEN '' SAMSUN'DA GAYRİMENKULÜN GÜVENİLİR ADI GİRİŞİM EMLAK ''

Samsun haber - Samsundan haberler 

Gayrimenkul alım, satım danışmanlık hizmetleri sektöründen beklenen güven unsurunu kendisine misyon edinen Girişim Emlak Ofisi 2005 yılından itibaren onlarca aileyi gayrimenkul sahibi yaparken, hem satış hem de kiralama işlemlerine güvenilir bir şekilde aracılık yapıyor.

Girişim Emlak Ofisi işletme sahibi ve Samsun Emlakçılar Odası Başkan Vekili Giray Şen, kendisini ve Girişim Emlak Ofisi’ni anlattı.

SAMSUNDAN HABERLER: Merhaba Giray Bey. Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

GİRAY ŞEN: Aslen Ordu Perşembe’liyim. Babamın mesleği öğretmenlik, annemin ise ebelikti. İlkokul ve ortaokul öğrenimimi Terme’de, liseyi ise Samsun’da okudum. 19 Mayıs üniversitesi, İşletme Fakültesi mezunuyum. Üniversite eğitimimi tamamladıktan hemen sonra askere gittim. Askerlik hizmetimi tamamladıktan sonra 2008 ile 2011 yılları arasında bir bankada çalıştım. Daha sonra 2011 yılında bankacılıktan istifa ederek babamın 2005 yılında kurduğu kendi firmamız olan Girişim Emlak Ofisi’nde kendi işimin başına geçtim.    

SAMSUNDAN HABERLER: Bankacılık mesleğinden istifa etmenizin sebebi emlak işi yapmak istemeniz miydi?

GİRAY ŞEN: Bankacılık mesleği oldukça zor bir meslek, verdiğiniz emeğin karşılığını maddi olarak alamıyorsunuz. Ruhen de çok yoruluyorsunuz. Kişilik olarak çok sabırlıyımdır, devam edebilirdim fakat bu mesleğin aslında bana göre olmadığını anladım. Maddi olarak tatmin olsaydım belki devam edebilirdim fakat hayatımın en doğru kararlarından birini verdiğimi düşünüyorum.

SAMSUNDAN HABERLER: Mevcut bir emlak ofisinizin olması bunda etken oldu mu?

GİRAY ŞEN: Tabi ki kurulu bir düzen olmasa bu kadar kolay olmazdı. Kurulu düzenin olması bana daha hızlı karar verdirdi.

SAMSUNDAN HABERLER: Emlak işi yapmaya başladığınız tarihten bu zamana kadar sektörde ne gibi değişiklikler oldu?

GİRAY ŞEN: 2005 Yılında Girişim Emlak’ı kurduğumuzda şu ana kadar özellikle dijitalleşme açısından büyük gelişmeler yaşadık. İlk yıllarımızda arsaları büyük krokiler üzerinden gösterirdik, uydu görüntüleri çok faal değildi. Arazi gösterirken karıştırmayalım diye kendimize evleri, ağaçları nişan olarak alırdık. Tapu dairelerinde günlerce sıra beklerdik. Sabahları satıcı ve alıcıları tapu dairelerinde bekler ve çok zaman kaybederdik. Kredili satışlarda eksper raporlarının gelmesi zaman alırdı. İpotek evraklarının bankadan çıkması da uzun sürerdi. Şuan dünyamız artık cep telefonuna sığmış durumda. Cep telefonu yazılımları ile hem ilan yükleyebiliyor hem tapu başvurusu yapabiliyor hem de arazileri doğruluk payı çok yüksek oranda lokasyonlarını net gösterebiliyoruz. Sektörde yapılan ve yapılacak olan yasal düzenlemelerle de meslektaşlarımızın da kendilerini geliştirmesiyle bundan sonraki süreçte de sektörel olarak daha hızlı ve net bilgilerle müşterilerimize ulaşacağımızı düşünüyorum.

SAMSUNDAN HABERLER: Pandemi süreci başladığı zamanlar ve sonrasında yaşanan faiz indirimi dönemleri sizin açınızdan nasıl geçti?

GİRAY ŞEN: Pandemi süreci ilk başladığı ve kısıtlamalar olduğunda işyerlerimizi bazen açtık bazen açamadık. Dolayısıyla hepimizde bir karamsarlık ortamı oluştu. Faizler yüksek seyrediyor, telefonlarımız çalmıyordu. Bu sürecin eninde sonunda normale döneceğini bilmemize rağmen işin sonunu göremiyor işlerin daha kötü gideceğini düşünüyorduk. Ama sokağa çıkma kısıtlamalarının bitmesi ve hükümet kararıyla kamu bankalarında faizlerin düşmesi, özel bankalarında bunu desteklemesi ile birlikte bizim işlerimizde çok iyi derecede bir açılma oldu. Pandemi döneminde menkul fiyatlarının artmasıyla birlikte kısıtlamaların kısmen ortadan katlığı dönemde insanlar ellerinde bulunan menkulleri bozdurup gayrimenkule yatırdılar. Yurtdışı uçuşların da açılmasıyla gurbetçilerimiz de memleketlerine geldiler bu dönemde de ciddi gayrimenkul satışı oldu.

SAMSUNDAN HABERLER: Şuanda emlak sektöründe hareketlilik durumu nedir?

GİRAY ŞEN: Şuanda faiz oranlarının yeniden yükselmesi sebebiyle alım satım daha durağan bir hal aldı diyebilirim. Hiç el değiştirmemiş sıfır konutlarda faiz oranı 0.99 civarında, diğerlerinde ise 1.19 ve üstü oranları görmekteyiz. Sıfır ve el değiştirmemiş konut stoku geçtiğimiz dönemdeki hareketlilikte oldukça eridi. Şöyle düşünüyorum; gayrimenkul sektöründe çalıştığınız lokasyon iyiyse orada azda olsa her zaman bir hareket olur. Mesela, Atakum bölgesi ulaşım ağı, denizinin olması ve birçok açıdan değerli bir bölge. Bu sebeple de her zaman alım satım olan ve olacak bir bölgedir. Yatırım yapmak amacıyla da gayrimenkul alınması avantajlı bölgelerden birisidir. Ayrıca iki yönlü gelişmesi ve her geçen gün turizm açısından da adını duyurması Atakum’u avantajlı bir hale getiriyor.

SAMSUNDAN HABERLER: Girişim Emlak Ofisi’ni sektörde avantajlı kılan etkenler nelerdir?

GİRAY ŞEN: Girişim Emlak Ofisi sektörde 15 yıldır hizmet vermekte olan ve 2005 yılından itibaren internet ortamında gerekli yatırımlarını yapmış bir firma konumunda yer alıyor. Bu süreçte hem internet ortamında hem de piyasada kendisine iyi bir yer, iyi bir isim edinmiş başarılı ve güvenilir bir firma olarak tercih ediliyoruz. Bu sektörde güven en önemli etkenlerden biri. Bizde Girişim Emlak Ofisi olarak bu güveni sağlayabilmiş olmanın avantajını yaşıyor ve bununla da gurur duyuyoruz. Bizim ticari anlayışımızda önceliğimiz alıcının gayrimenkulü aldığı fiyatı satıcının da sattığı fiyatı bilmesidir. Alıcıyı ve satıcıyı bir araya getirerek pazarlık ettiririz. Hizmet bedelimiz ve satış fiyatı gibi bütün bilgiler şeffaf bir şekilde ortada olur. Yani oluşturduğumuz bu güven ortamı Girişim Emlak Ofisi’nin tercih edilmesinde birinci etkendir. Sektör açısından Girişim Emlak Ofisi Samsun’da güvenin adresi olmuş durumdadır.

SAMSUNDAN HABERLER:  İyi emlak danışmanı nedir ve nasıl olur?

GİRAY ŞEN: İyi bir gayrimenkul danışmanı öncelikle bulunduğu lokasyona son derece hakim olmalıdır. Bir emlak danışmanı bütün lokasyonlara eşit derecede hakim olamaz. Çalıştığı lokasyon hakkında bilgi sahibi olması, lokasyonun gelişme yönünü, değer kazanma hızını ve oranını öngörebilmeli ve bölgeyi sosyal, kültürel, ekonomik her açıdan iyi tanımalı. Eğer bir gayrimenkul danışmanı bulunduğu bölgede bütün bu konulara hakim ise hem kendisi başarılı olur hem de danışmanlığını yapmakta olduğu müşterilerine kazançlı yatırım yapabilme imkanı sunar.

SAMSUNDAN HABERLER: Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği hakkında ne düşünüyorsunuz?

GİRAY ŞEN: Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği 2018 yılında yayınlandı. Bu yönetmeliğe bir geçiş süreci belirlendi. 14 Ekim 2020 tarihinde resmi gazetede yeni bir yönetmenlik yayınlanarak gayrimenkul ticareti yapan firmaların ve gayrimenkul danışmanlarının sahip olması gereken özellikler açıklandı. Önceden herkes emlakçılık yapıyor diye haklı bir algı vardı. Artık bu durum değişti. Eğer yeni bir ofis açmak isterseniz mesleki yeterlilik belgesine sahip olmanız, Milli Eğitim Bakanlığı ya da Halk Eğitim Kursları aracılığı ile verilecek 100 saatlik eğitime katılmanız, son 5 yıl içerisinde bir emlak ofisinde 1 yıl boyunca sigortalı olarak çalışmış olmak zorundasınız. Ayrıca en az lise mezunu olmanız ve ofisinizin en az 30 metrekare olması gerekiyor. Yüz kızartıcı suçlara karışmamış olmanız gerekiyor gibi birçok şart geldi. Bu yönetmelik ile emlakçılık sektörü daha profesyonel bir hal alacak ve herkes emlakçılık yapamayacak. Emlakçılık sektörü daha profesyonel ellere kalacak ve değer kazanacak. Emlakçılığın gelişmesi de yatırımcıların daha doğru yatırımlara yönlendirilmesi daha yüksek kazanç anlamına geliyor. Gayrimenkul alımı ya da satışı yapacak olan herkesin taşınmaz ticareti belgesi olan emlakçıları tercih etmesi gerekiyor. 2021 Yılı Başı itibariyle Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi ‘ne sahip olarak emlak ofisleri Ticaret Bakanlığı web sitesinde yayınlanacak. Müşterileri de buradan bu bilgilere kolayca ulaşabilecekler. Gittikleri ofisin belgeli olup olmadığını buradan görecekler. Biz bununla ilgili tüm şartları yerine getirdik ve Yetki Belgemizi aldık.

SAMSUNDAN HABERLER: Vatandaşların emlak danışmanı seçerken dikkat etmesi gereken konular nelerdir?

GİRAY ŞEN: Herkesin bir emlakçısı ve herkesin bir emlak danışmanı olması gerektiğine inanıyorum. Gayrimenkul almak ya da bir gayrimenkulünüzü satmak istediğinizde öncelikle güvenilirliğinden emin olduğunuz ve gayrimenkulünüzün bulunduğu lokasyona hakim olan bir danışman seçmeniz gerekiyor. Ayrıca seçeceğiniz danışmanın Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi olmasına özen gösterin. Bu belgenin takibini yapmak içinde kısa süre içerisinde yeni gelişmeler olacak. Mesela Ticaret Bakanlığı internet sitesinde yetki belgesi olan emlakçılar yayınlanacak. Vatandaşlarımız emlak ofisi tercih ederken bakanlığın internet sitesinden yetki belgesi olan emlakçıları görebilecek.

SAMSUNDAN HABERLER: Samsun’da bulunan emlakçılar yetki belgelerini alıyor mu?

GİRAY ŞEN: Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası olarak bizim 550 üyemizden 350 tanesi yetki belgelerini almış durumda bulunuyor. Diğerleri belgelerini almaya devam ediyor. Belge tamamlama konusunda Samsun olarak çok iyi durumdayız. Odamıza kayıtlı bulunan emlakçıların yarısından fazlası belgelerini almış durumda. Diğer illerde ise bu oran henüz yüzde 10’larda seyrediyor. Samsun’un bu başarısında SATEM başkanımızın Mevlüt Oral’ın emlakçılık yapmıyor olması, kurum ve kuruluşlar ile diyaloglarının iyi olması ve odamıza kayıtlı bulunan emlakçıları doğru yönlendirerek bilgilendirmesi önemli bir etken oluyor. Umarım kısa süre içerisinde Samsun’da belgesini almayan emlak ofisi kalmayacak.

SAMSUNDAN HABERLER: Vermiş olduğunuz değerli bilgiler için teşekkür eder çalışmalarımızda başarılar dileriz Giray bey.

GİRAY ŞEN: Girişim Emlak Ofisi’ne ve SATEM’e göstermiş olduğunuz ilgi için ben teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

ÖZEL RÖPORTAJ: Yaşar TUNCEL

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: GİRAY, ŞEN, '', SAMSUN'DA, GAYRİMENKULÜN, GÜVENİLİR, ADI, GİRİŞİM, EMLAK, '',
Yorumlar
Haber Yazılımı