Haber Detayı
22 Ocak 2022 - Cumartesi 12:10 Bu haber 1675 kez okundu
 
COŞKUN ÖZBEK YAZDI
Samsun'da tünm belediyeler bir şekilde borçlarını öderken ve düze çıkmaya başlarken Atakum Belediyesi'nin borçları arttığı gibi elindeki menkul ve gayrımenkuller de icra yoluyla yok pahasına satılmaya başladı da ondan...
GÜNDEM Haberi
COŞKUN ÖZBEK YAZDI

Atakum Belediyesi; Başkan Cemil Deveci'nin 2019 Mart seçimlerinde kazandığı belediye..

 

Neden batık?

 

Samsun'da tünm belediyeler bir şekilde borçlarını öderken ve düze çıkmaya başlarken Atakum Belediyesi'nin borçları arttığı gibi elindeki menkul ve gayrımenkuller de icra yoluyla yok pahasına satılmaya başladı da ondan...

 

 Ve deyim yerindeyse satacak bir şey de kalmadı...

 

Ama belediye hızla borç batağına sürüklenirken Atakum'da birileri keselerini dolduruyor, Sarayın yaşadığı saltanatı kendi özel saraylarında yaşamaya, halkın parasını gaspetmeye devam ediyor.

 

Göreve geldiğinden beri yasal olmayan, etik olmayan; (Ben demiyorum, Kendi Belediye Meclisi diyor! Bu yönde katılan İYİ Parti ve CHP'li üyelerin de oybirliği ile alınan karardan söz ediyorum) bir çok uygulama ile ve 'icraya verildim, çalıştırmıyorlar!'  ağıtları ve CHP ile İYİ Parti İl ve İLçe Başkanlarının da katıldığı İCRA Protesto gösterileri ile sürekli gündemdeydi.

 

Başkan Deveci, göreve geldiği günden itibaren yaptığı faaliyet ve çalışmaları bir türlü toparlayıp kamuoyunun gündemine getiremedi. Oysa biz belediyelerin faaliyetlerinin ve projelerinin yeraldığı sayfalar dolusu faaliyet raporlarına alışmışız, önce yadırgadık, sonra da "Borçlu belediye, hele bir borçları ödesin sonra yatırım yapar dedik!

 

Ama bir baktık ki Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci'nin makam aracı bile haczedlidi.  Tesislere icra tarafından el konuldu, hatta kendi avukatlık bürosunda çalışan avukatların avukatlığını yaptığı şirket bile belediyeye ait daireleri icradan sattırdı.

 

Ama hakkını yememek lazım Başkan Deveci bu icra ve satış için CHP ve İYİ partili il ve ilçe başkanları ile protesto eylemi yapmadı.

 

İshak Taşçı dönemi borçları için eylem yaptı..

 

Ve bu kadar ağıttan, yeni kurulan şirket ve şirketlerden sonra ne beklersiniz?

 

Borçlar yapılandırılsın, ödensin, belediye rahata çıksın yatırımlar artsın...Ama öyle olmadı, borçlar katlanırken, geçmiş dönemden kalan arsalar, tesisler, makam araçları birer birer haczedilmeye başlandı.

 

Canik Belediyesi ve İlkadım Belediyesi'ne baktığımızda, borçların çoğu ödenmiş, kalanlar bütçeye göre yapılandırılmış, belediye alacaklılarına ve iş yapan esnafa paralarını zamanında ödüyor, bu 2 belediye de 2022'de yapacakları projeleri konuşmaya başladı.

 

Atakum'a bakıyoruz; 168 milyon lira borç 220 milyon liralara kadar çıkarken, tüm tesisler, arsalar, menkul ve gayrımenkuller icralık, arsalar ve bir tesis değerinin çok altında satılmış ve belediye batakta alacaklılara para ödeyemiyor, hatta maaşları ödemekte zorlanıyor... 

 

Hatta yeni kurulan borçsuz başlayan şirket bile battı.. 30 Milyon liranın üzerinde borcu olduğu iddia ediliyor. Ama başkan Deveci buna da çare bulmuş.


Batan şirketin genel müdürü Özel Kalem Müdürü yapılırken, belediyeye yeni bir şirket daha kurdurmuş ve bu şirket üzerinden faaliyetler sürüyor.

 

Gelelim batık belediyenin kiralık araç saltanatının nasıl ranta dönüştüğüne...


Atakum Belediyesi ATAKUM SANAT KÜLTÜR TURİZM YÖNETİM ORGANİZASYON GIDA SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ ve belediye , borç batağı içinde olmasına rağmen işleri yürütmek için araç kiralamaya karar verirler...


Ve 2 kiralama şirketinden 27 adet araç kiralarlar. Elbette 27 adet te şoför lazım...( Fazlası var mı bilmiyorum, belgelere göre şimdilik bu sayıda sözleşme yapılmış)


Bu araçların aylık kira bedelleri 3000 TL ile 8000 TL + KDV den 2019 yılının 9. ayından itibaren her ay tıkır tıkır ödenmeye başlar... 


Ve bu şirketlerin her birine her ay 65-70 bin, son dönemlerde 76 bin TL arasında ödeme yapılır...

 

Yani her ay o zamanın değerlerine göre neredeyse 2 araba satın alınabiliyor sadece araçlara ödenen paralarla...

 

Şoförlere ödenenleri ve benzin masraflarını da sayarsanız her ay en az 5-6 araba parası birilerinin cebine giriyor...


Şoförlere ödenen aylık, SGK, KDV ve araçların yakıt paralarını da eklediğinizde 2 yıldır saltanatın boyutunun ne hale geldiği, borç içinde yüzen ve her gün ağlayan bir belediyenin bu kadar saltanata ihtiyacı olup olmadığı da tartışılır.

 

Bir de sosyal medyada dolaşan çok vahim skandal bir iddia var:"Atakum Belediyesine hayalet araçlar kiralanmış. Şoförlü kiralanan hayalet  araçlardan birinde, iş kazasında vefat eden ilhan Kılıç şoför olarak gösterilmiş."

 

Eğer gerçekse buna söylenecek söz bulamıyotum. hayalet araç, hayalet şoför ve hayatını kaybedeb işçi üzerinden bile rant!..


 Bu söylediğim rakamlar kiralama şirketlerinin  ATAKUM SANAT KÜLTÜR TURİZM YÖNETİM ORGANİZASYON GIDA SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ'ne kestiği faturalar.

 


Bu şirket belediyeye ne kadar fatura kesmiş, yeni denetleme komisyonu belgelere ulaşır açıklarsa kiralık araç saltanatına Atakumluların cebinden ne kadar para ödendiğini öğreniriz inşallah.

 

 Ve sürekli şeffaflıktan söz eden Sayın Başkanımız bunu şeffaflık gereği hem bize, hem meclise de açıklar.

 

Bildiğim kadarıyla meclis üyelerine şirket hesapları hakkında hiç bilgi ve belge aktarılmadığı gibi, denetimine de izin verilmiyor.

 

Devlet Sırrı sanki...

 

Şirket babanın malı değil kardeşim, belediyenin, yani kamunun, yani denetime açık olmalı, babanın malı bile olsa şirketler kanunu var ve sen istediğin gibi at oynatamazsın...

 

Hani AK parti Hükümetinin muhalefetin sorduğu kamu kuruluşları ve kamu bankalarının icraatları sorusuna verdiği. cevap gibi: SIR!...

 

Veee,; diyeceksiniz ki, adamların ihtiyacı var, araç kiralamışlar, gayet de uygun, günün şartlarına göre kiralamışlar sana ne?

 


İşte burada durun...

 

Bu araç kiralamada, kiralanan araçların el değiştirmesinde, kiralama şirketinden alınıp plaka değiştirilerek satılmasında, hatta etik olmayan uygulama kararına kadar, icra olayında eski alacaklılardan kaçırılarak yeni alacaklının haciz koymasının sağlandığı dairelerde de öne çıkan bir isim,  kadrolu çalıştırdığı yakın adamı ve CHP'li Belediye meclis üyesi var...

 

Buna aracı olan şirketlerin yöneticileri var... Ve harcanan ve ranta giden para Halkın Parası, yani senin benimn vergilerim, birilerini,n cebine gidiyor halka hizmet olarak dönmesi gerekirken...

 

Hani yasa var ya Belediye Meclis Üyeleri ve 1. Derece yakınları belediyelerle ticaret yapamaz diye;


BU meclis üyemiz kanunun arkasından dolanmış, iddialara göre (Bağlantılarını araştırıyorum)  ATAKUM SANAT KÜLTÜR TURİZM YÖNETİM ORGANİZASYON GIDA SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ ile kiralık araç sözleşmesi yapan firmalar da dolaylı olarak bu arkadaşa ait...

 


Bu belki kanıtlanamaz ama araç değişimleri, plaka değişimleri, başkanın makam aracı dahil plakaların değiştirilerek şirkete kiralanan araçların miadı dolduktan sonra bu meclis üyesinin kadrolu , maaşlı elemanı tarafından satın alınıp, birilerine satış gösterilip, plakasının değiştirilerek 1-2 gün içinde tekrar aynı meclis üyesine tekrar satılmasının bir açıklaması da olmalı.

 

Bir başka iddia da sözleşmede plakası belirtilen araçların tamamının belediye hizmetlerinde kullanılmadığı, kullanılıyormuş gibi gösterildiği...

 

Hatta bu meclis üyesinin ortağı olan bir Tıp Doktorunun aracının da kendisi tarafından kullanılmasına rağmen şirketin ve de dolayısıyla akabinde belediyenin bu aracın kirasını bir yıldan fazla süredir ödediği iddiası.

 

Bu olayda Makina İkmal Müdürlüğü, belediye şirketlerinin yöneticileri, belediye meclis üyesi ve belediye içindeki ilişkide bulunduğu personel isimleri de geçiyor.

 

Daha da vahimi şirketlerden birinin yöneticisinin şirketin, yani belediyenin 100 Bin TL parasını ile araç almak için kendi adına  malum meclis üyesinin kadrolu ve maaşlı elemanının hesabına aktardığı dekontlar da dolaşıyor ortalarda.

 

En garibi de bu olaylar ve daha niceleri belediyede herkes tarafından biliniyor...

 

AK Parti , MHP lçe yöneticileri ve belediyte meclis üyeleri de konudan haberdar... Deveciye mitinglerinde ve gündeme gelen her olayda açık destek veren CHP ve İYİ Parti İl Yöneticileri tarafından da bilindiği muhakkak!...

 

Ama herkes 3 maymunu oynuyor...

 

İYİ Parti ittifakı yıkmamak, CHP de kendi partilisi belediyeyi ve dolayısıyla partiyi yıpratmamak için...

 

AK Parti ve MHP'li üyelerin sessizliğini anlamaya çalışıyorum...

 

Hatta dedikodu ya belediyenin onlarca yayın kuruluşuna aylık ödemeler yaptığı ve bunları da ödeyemeyip sıkıntıya düştüğü, sisteme sokulmayan faturalarla ilgili olarak da zararlar yaşandığı söylentiler arasında.

 

CHP'li Atakum Belediye Meclis üyelerinin Büyükşehir Belediyesi'nde Mustaf Demir'in yanlışları karşısında aslan kesildiklerini sık sık görüyoruz...

 

Bu hassasiyeti kendi evinizde de gösterin ve Allah rızası için bu iddialar ve benim yazdıklarımın doğru olmadığını kamuoyu önünde belgelerle açıklayın şeffafça... Ve genelleme yapılan bir olayda çütük elmaları temizleyin, ya da çürüğün içinde yaşayın..

 

Ve eğer bunlara cevap vermezseniz, yalanlamazsanız, açıklama yapmazsanız  Millet İttifakı belediyeciliği de tartışmaya açılır.

 

Sadece tartışmaya da açılmaz sanıyorum yargıya da intikal eder... Çünkü ortada dolaşan belgeler, söylentileri kat kat doğrularken, oynanan oyunlar da yavaş yavaş ortaya çıkıyor...

 

Artık mızrak çuvala sığmamaya başladı Atakum'da ...


Bundan siyaseten sorumlu olanlar da Millet İttifakının İl, İlçe Başkanları meclis üyeleri olacaktır mutlaka...

 

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: COŞKUN, ÖZBEK, YAZDI, ,
Yorumlar
Haber Yazılımı