Haber Detayı
03 Kasım 2020 - Salı 08:31 Bu haber 1783 kez okundu
 
ARAÇ KIŞ BAKIMI VE KIŞTAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER
Çok sevdiğiniz ve sizi yolda bırakmasını asla istemeyeceğiniz arabanızı kışın zorlu koşullarından korumak kendi elinizde. Aracınızın kış bakımını zamanında yaparak bu zorlu koşulların üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz. Peki, araç kışlık bakımı nasıl yapılır? Ya da otomobilinizi kışa nasıl hazırlarsınız? İşte kışın arabada yapılması gereken bakımlar ve püf noktaları.
EKONOMİ Haberi
ARAÇ KIŞ BAKIMI VE KIŞTAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER

Samsun haber - Samsundan haberler 

Kış lastiğine geçmeyi sakın unutmayın.


Yeni kış lastiği genelgesi olarak bilinen kurala göre 1 Aralık 2015’ten itibaren kış lastiği takma tarihleri kasım ve nisan ayları arası olarak belirlendi ve kullanılması zorunlu hale geldi. Kış lastiği; yağmur, kar ve buzlanma durumlarında arabanızın yol tutuş performansını arttırır. Kış lastiği uygulaması, her zaman olduğu gibi 1 Aralık günü başlayacak. Kış lastiği uygulamasına, sadece kar yağdığında değil, sıcaklığın 7 derecenin altına düştüğü durumlarda da güvenlik sağladığı için mutlaka uyulması gerekir. Karlı havalarda bagajda bulundurulması gereken kar zinciri ile kış lastiği de son derece önemli. “Kış lastiği zorunlu mu?” diye merak edenler için bu uygulamaya uymayana para cezası ve ceza puanı yaptırımı uygulandığını söylemekte fayda var.
 

Lastik hava basıncını kontrol ettirin.


Oto lastiklerinin hava basınçları, dışarıdaki havanın ısısından etkilenir. Bu da lastiklerin performansında düşüşe neden olabileceği gibi aynı zamanda güvenli sürüş açısından risk yaratabilir. Bu nedenle arabanızın lastiklerinin basıncını kontrol ettirmeniz gerekir. 

Antifriz oranını kontrol ettirdin.


Araç sıvıları arasında bulunan, radyatör sistemindeki suyun donmaması için kullanılan antifrizden yüksek verim almak, doğru oranı ayarlamakla mümkündür. Bu yüzden antifriz oranını kontrol ettirmeniz gerekir. Antifriz miktarını korumak için ise su yerine, araçlar için üretilen özel sıvıları kullanmalısınız. Çünkü suyun kireçlenmesi, su kaçaklarına ve motorda hararete neden olabilir.
Camlardaki donmayı engellemek için ise cam suyu antifrizlerini kullanmalısınız. Sileceklerdeki suların donmasını da yine soğuklara karşı donmayı engelleyen özel sıvıları kullanarak önleyebilirsiniz.
Ayrıca motordaki su seviyesini de kontrol ettirmelisiniz; çünkü su azsa çok soğuk yerlerde donar ve motor bloğu zarar görür.

 

Kış aylarında akü bakımı nasıl yapılır?

Yoğun kış şartlarına hazırlık yaparken akü bakımının yaptırılması şarttır. Yolda kalmanıza sebebiyet verebilecek her noktayı öngörmelisiniz. Güvenli bir yolculuk yapmak için kontrol ve bakım konusuna titizlikle yaklaşmalısınız. Akü eskiyse soğuk havalarda görevini tam olarak yerine getiremeyebilir. Bu nedenle kontrolünü mutlaka yaptırmalısınız. Havalar iyice soğurken dikkat etmeniz gereken birkaç detayı sıraladık:
 

Akünüzün su seviyesini kontrol edin. Su seviyesi plaka seviyesinin altına düşmemeli.             Kutup başlarının oksitlenmemesi için sıcak su ile akü kutup başlarını temizleyin.                Aküde şarj problemi yaşamamak için araç dinamo şarj sistemini kontrol ettirin.                      Eğer aracınızı 15-20 günden fazla kullanmayacaksanız akü kutup başlarını sökün.          Uzun ömürlü bir akü için elektrot seviyesini kontrol edin.                                                                 Aküyü kısa devreden korumak için her türlü metalden uzak tutun.

 

Sürüş kontrolü yapmayı unutmayın.

Arabanızı kış sürüşü için test edin. Motor ilk harekette zorlanıyor, aracınız stop ediyor ya da rölanti ayarı bozuksa aracınızı servise götürmelisiniz.

V kayışını kontrol ettirin.

V kayışı, otomobillerde elektrik üretiminden klimaya güç verilmesine, motordaki harareti almaktan direksiyonun düzgün bir şekilde çalışmasına kadar pek çok alanda etkilidir. V kayışı, yazın sıcak havalarda gevşemiş olabilir. Gevşeyen V kayışı ise arabanızdaki birçok aksamın düzgün çalışmamasına neden olur. Bu yüzden aracınızın V kayışının ne durumda olduğunu yetkili servislerin kontrol etmesi gerekir.

Kışın el freni çekilir mi?

“Kışın el freni çekilir mi?” kış mevsiminde otomobil sürücülerinin en çok sorduğu sorulardan biri. Hava sıcaklıklarının eksi derecelere düştüğü bölgelerde frenin donarak maddi zararlara sebep olmaması için el frenini çekmemeniz öneriliyor. Fren hidrolik yağının seviyesi ile fren pedalının kontrolünün yapılması da otomobiliniz için yapacağınız kış hazırlıkları arasında olmalı.

Yağ değişiminizi yapın.

Araçların motor yağı ve yağ filtrelerinin hangi sürelerde değiştirilmesi gerektiği, kataloglarında belirtilir. Buna göre yağ ve yağ filtresi değişimlerini yapmayı ihmal etmeyin.

Hava filtreniz temiz mi?

Hava filtresinin temiz ve kullanılabilir olduğundan emin olun. Eskimiş ise değiştirin.

Arka cam rezistansını kontrol ettiniz mi?

Arka cam rezistansı, arka camdaki buğulanmayı ve donmayı önler. Bu kısımda problem varsa mutlaka onarın veya değiştirin ki kışın kendinizi de başkalarını da tehlikeye atmayın.

Klima ve kaloriferler kışa hazır olmalı.

Otomobiliniz klimalı ise polen filtresini kontrol ettirin. Kaloriferlerde bakılması gereken yer ise hortumların ne durumda olduğudur.

Kışın otomobillerde olması gereken yardımcı araçlara sahip misiniz?

Zorlu yol şartlarıyla karşılaştığınızda ihtiyacınız olacakları listeledik. Sık sık yollarda olanlar, güvenlikleri açısından bu yardımcı araçları mutlaka otomobillerinde bulundurmalı:

-Cep telefonu ve şarjı
-Uyarı araçları (ışıldak ve reflektör)
-İlk yardım çantası
-Marş kabloları
-Kum veya paspas (çekiş için)
-Çekme halatı
-Tekerlek zincirleri
-Battaniye
-El feneri
-Buz kazıyıcı
-Kar fırçası
-Kürek
Eldiven ve su.

Kışa hazırlık için genel bakım gerekli mi?

Bildiğiniz gibi araçlar ortalama 10 ayda bir periyodik bakıma girer. Bu bakım dönemi kış aylarına denk gelirse kesinlikle vakit geçirilmeden yapılmalıdır. Periyodik araç bakımı sırasında triger kayışı, motor sıvıları ve filtreler gibi parçalar kontrol edilir. Gerekli görüldüğü zaman değişiklikler yapılır. Araç bakım fiyatları ise markalar ve modeller arasında değişiklik gösterir.

Kaynak: Editör:
Etiketler: ARAÇ, KIŞ, BAKIMI, VE, KIŞTAN, ÖNCE, YAPILMASI, GEREKENLER,
Yorumlar
Haber Yazılımı