Türkiye’de milyonlarca çalışanı ilgilendiren Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) gündemde. Mevcut bireysel emeklilik sisteminin zorunlu versiyonu olarak tasarlanan TES ile çalışanların maaÅŸlarından belirli bir oranda kesinti yapılacak ve devlet ile iÅŸveren katkısıyla birikim hesabı oluÅŸturulacak.
Sistemin yürürlüÄŸe girmesiyle, bazı kaynaklara göre asgari ücretlilerden her ay yaklaşık 1.560 TL kesinti yapılacak. Ancak uzmanlar, bu rakamın resmi olarak netleÅŸmediÄŸini ve farklı hesaplamalara göre deÄŸiÅŸebileceÄŸini belirtiyor. Kesintinin oranı brüt maaÅŸtan yaklaşık %3 olarak planlanıyor.
TES kapsamında iÅŸveren de aynı oranda katkı saÄŸlayacak, devlet desteÄŸi ise ek bir avantaj olarak fonlara eklenecek. Sistemden çıkış hakkı kısıtlı olacak ve çalışanların en az 10 yıl TES’te kalması öngörülüyor.
Uygulamanın 2026 yılının ikinci çeyreÄŸinde yürürlüÄŸe girmesi bekleniyor. Yetkililer, çalışanların birikim hesabı oluÅŸturmasını saÄŸlayacak sistemin, mevcut emeklilik maaşını tamamlayıcı nitelikte olduÄŸunu, tek başına emekli aylığı yerine geçmeyeceÄŸini vurguluyor.
Uzmanlar, asgari ücretliler için kesinti tutarının netleÅŸmesi ve sistem detaylarının açıklanmasının ardından kiÅŸisel mali planlamaya dikkat edilmesi gerektiÄŸini söylüyor.