Yazı Detayı
23 Temmuz 2020 - Perşembe 07:31 Bu yazı 639 kez okundu
 
PANDEMİ SONRASI EĞİTİM ÖĞRETİMDE DE HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK
Aydın YÜCE
 
 

Pandemi süreci ile çok farklı tecrübeler edindik hep birlikte , hiç aklımıza gelmeyecek , filmlerde gördüğümüz sahneleri yaşadık. Hepimiz için unutulmayacak bir süreç oldu ve hala da bitmiş değil ve de etkileri  yıllarca devam edecek .
      Eğitim öğretim de en çok etkilenen sektörlerin  başında geliyor. Resmi kurumlarımız da özel kurumlarımız da bu süreçte ciddi sınavlar verdi. Sağlık Bakanlığımızla birlikte Milli Eğitim Bakanlığımız da bu süreci olabilecek en güzel şekilde götürmek için mücadele verdi ve veriyor. Sağlık çalışanlarımız gibi eğitim çalışanlarımız , yetkililerimiz, idarecilerimiz, öğretmenlerimiz resmi olsun özel olsun her türlü fedakarlığı gösterdi , gösteriyor. 
      Özellikle öğrencilerimizin tutum ve sabırlı davranışlarını da unutmamak gerekiyor. Karantina sürecine aylarca evden çıkmadan kurallara uyarak katıldılar,  eğitim öğretim faaliyetlerini ev ortamında devam ettirdiler.  Gönlümüzden geçen en kısa zamanda bu süreci atlatarak normalleşebilmek ama tabii bu kolay olmayacak. Hep birlikte tedbirlere katkı sağlamaya devam ederek ve kurallara uyarak hayatımızı devam ettirmek durumundayız. Yaşadığımız tecrübeler ortada iken hiçbirimizin en ufak bir sorumsuz ve tedbirsizliğe hakkı yok. Koronavirüs hayatımızın bir parçası artık , etkisinin geçici olacağı düşünülmemelidir. Şehir nüfuslarının hızla artması, küresel ölçekte hareketliliğinin hızlanması ve dönüşen beslenme rejimlerimiz nedeniyle küresel salgınların farklı ölçeklerde her on yılda bir tekrarlanacağı öngörülmektedir.
   Eğitim öğretim kısmına dönecek olursak, aslında son yıllarda teknolojinin hayatımıza etkisiyle birlikte, belki 5-10 yıl zarfında gerçekleşmesi öngörülen dönüşüm bu süreçle birlikte çok hızlandı. Bir anda kendimizi uzaktan eğitimin içerisinde bulduk. Bu dönüşüm kaçınılmazdı ama belirttiğim gibi hızlanmış oldu.Hatta çok çok hızlı oldu.
    Eğitim öğretim artık duvarlar arasına sığamayacak ,internet teknolojisi ile her alana ulaşmak çok kolay olunca öğrencilere duvarlar , engeller koymanın anlamı da yok. Artık bilgiye ulaşmak çok kolay. Bilgi depolamanın da bir anlamı yok. Önemli olan bilgiyi kullanarak yeni sonuçlara, verilere , fikirlere ve projelere ulaşmak; öğrencilerin kendilerini keşfetmeleri, değişimi ve alanlarındaki yenilikleri yönetmeye hazır yetişmeleri ... Önümüzdeki yıllarda okullar, kurumlar ve  en önemlisi öğretmenler olarak bizlerin eğitim öğretimdeki rolü daha da farklılaşacak. 
     Dönüşüm üniversiteler için çoktan başlamıştı ; bazı üniversiteler on yıllardır  bu alana yatırım yapmakta ve sanal/online eğitim ile sertifika ve diploma vermekte, önümüzdeki yıllarda bu yaygınlaşacak ve eğitimde dijitalleşme artık bir zorunluluk haline gelecek.Ortaöğretim , ilköğretim hatta okul öncesi  için de benzer gelişmeler kaçınılmaz  olacak. 
 
      Gelişmekte olan  açık kitlesel (Edx, Coursera ,FutureLearn, Cognitive Class, iversity, Udacity) ders platformlarından  derslerini alan öğrenciler değişimi yaşayacak, kendini geleceğe daha hazır yetiştirecek, öğrenmeyi öğrenecek. AlvinToffler’in belirttiği gibi gelecek öğrenmeyi öğrenenlerin olacak. Ne demişti Toffler :
      “Yirmi birinci yüzyılın cahilleri okuma yazma bilmeyenler değil, öğrenmeyi öğrenmeyenler olacaktır.”  
    Çocuklarımıza bilgiyi nereden bulacağını, nasıl sentezleyeceğini, hangi bilgiye inanacağını, bilgiyi nasıl kontrol edeceğini; sorunlara bakarken, çözümleri ararken farklı düşünebilmeyi, alternatif üretebilmeyi  aslında bir keşif sürecini sağlamamız gerekiyor. Çünkü keşif, macera demek, heyecan demek, yenilik demek ve eğlence demek… Bu nedenle bu süreçle birlikte  farklılaşan eğitim öğretimde öğrenmekle eğlence, öğrenmekle heyecan, öğrenmekle keşfetmek yan yana olacak.
    Bu süreçte Samsun Aday Doğru Cevap Eğitim Kurumları olarak siz neler yaptınız diye sorarsanız. Pandemi sürecinde öğrencilerimzden uzak kalmak kolay olmadı tabii, kurumlarımız bomboştu ,onlar olmadan çiçeksiz bahçe  gibiydi. Ama bunu fırsata çevirmemiz gerektiğinden hareketle , sene içerisinde özellikle vurguladığımız ama öğrencilerimizin alışkanlıklarından vazgeçemedikleri için uygulayamadıkları kendi kendilerine öğrenme sürecine destek programlarımızı yüz yüze eğitime ara verildiği anda hızlı  ve pratik bir şekilde uygulamaya soktuk. 
     Samsun’da 2007-2008 Eğitim Öğretim yılında sınıflarımızda akıllı tahta ve online eğitimi ilk uygulayan kurumlardan biri olarak Online Otomasyon programımızla öğrencilerimizin şifreleri ile girebildikleri ödev,ders,konu ve rehberlik takiplerini  15 Mart itibari ile devreye soktuk. Rehber Öğretmenlerimiz , Danışman öğretmenlerimiz , Ders öğretmenlerimiz  ve  Öğrencilerimizden, ayrıca velilerimizden oluşan her sınıfa özel  gruplarımızla online etkileşim içerisinde evde kamp programları , online deneme sınavları , canlı ders anlatımı ve soru çözümü , canlı rehberlik  buluşmaları, canlı Matematik buluşmaları, canlı öğrenci, veli ve öğretmen buluşmaları, canlı etkinlikler , canlı yarışmalar, ailece katıldığımız online yarışma ve oyunlar gibi sayabildiklerimin dışında da öğrencilerimizi aktif tutabilecek onlarda merak uyandırabilecek , onları harekete geçirecek  , ilham kaynağı olabilecek uygulamalarla bu dönemi en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştık.  Çünkü inanıyoruz ki ,
     “Sıradan öğretmen anlatır. İyi öğretmen açıklar. Yetenekli öğretmen yapar ve gösterir. Büyük öğretmen esin kaynağı olur ,”  William Arthur Ward.
      2 Hazirandan itibaren Bakanlığımızın kararıyla yüz yüze eğitim öğretime veli onayı ile izin verilmesiyle birlikte de kurumlarımızda gerekli tedbir ve önlemleri alarak , sosyal mesafe ve maske şartıyla telafi programlarımızı yaparken ; kurumlarımıza gelemeyen öğrencilerimiz için de uzaktan eğitimi devam ettirdik.
    Sınava katılan öğrencilerimize en iyi şekilde moral ve motivasyon desteği sağlayarak onları MSÜ,LGS,TYT ve AYT sınavlarına hazırladık.Şimdi sınav sonuçlarını ve tercih dönemini bekliyoruz. Tercih döneminde de her türlü yüz yüze ve online desteği sağlayarak  istedikleri okul, üniversite  ve bölümlere yerleşmeleri en büyük amacımız. Onların başarısı hepimizin başarısı , ülkemizin başarısı … ve biliyoruz ki 
     " Yalnız tek bir şeye ihtiyacımız vardır, çalışkan olmak. " M.Kemal Atatürk
     Bu arada seneye sınavlara katılacak olan öğrencilerimiz için de programlarımızı online olarak devam ettirdik. 22 Hazirandan itibaren de  yüz yüze Telafi ve  Yaz Programlarımız başladı. Temmuz  ve  Ağustos ayı boyunca programlarımız yüz yüze ; dileyen öğrenci ve velilerimiz için de online olarak devam edecek. 
     Tüm öğrenci ve velilerimize sağlıklı ve başarı dolu günler diliyorum. 
     Öğrencilerimiz için tavsiye edebileceğimiz eğitim içerikli sayfalar :
      https://linktr.ee/samsunaday
     https://samsunaday.blogspot.com/
     http://ogmmateryal.eba.gov.tr/
     
www.khanacademy.org.tr
     https://yetkingencler.com/
 
 
      www.yga.org.tr
 
     https://www.ted.com/
 
     https://kahoot.com/schools-u/
 
     https://learningapps.org/
 

 
Etiketler: PANDEMİ, SONRASI, , EĞİTİM, ÖĞRETİMDE, DE, HİÇBİR, ŞEY, ESKİSİ, GİBİ, OLMAYACAK, ,
Yorumlar
Haber Yazılımı