Yazı Detayı
15 Nisan 2021 - Perşembe 13:59 Bu yazı 797 kez okundu
 
MEHMET SEMERCİOĞLU YAZDI SİLAH TAŞINMASI VE KULLANILMASINDA KİŞİSEL DİSİPLİN DOLU SİLAH
Mehmet SEMERCİOĞLU
 
 

Bugünkü yazıma başlamadan önce; II Komutanlığı devraldığım, meslektaşım, canım, ciğerim, arkadaşım, kardeşim ve II Komutanım Melih GEÇGİL'i Koronavirüs (COVID-19) yüzünden 10 NİSAN 2021 tarihinde kaybetmenin üzüntüsü ile, değerli Ailesi Canan ASUTAY GEÇGİL ve canımız, ciğerimiz evlatları Ülkü ve Batu’ya başsağlığı ve sabırlar diliyorum.

Kendisini saygı ve sevgi ile anıyorum.

Mekânın Cennet olsun, Nurlar içerisinde yatasın.

Maske, Mesafe ve Hijyen kurallarına uyulmasını ve aşı sırası gelenlerin aşılarını olmasını, şu Koronavirüs (COVID-19) illetinden kayıpların en kısa sürede sona ermesi dileklerimi belirtmek isterim. 

 

Bugünkü yazıma 1998 yılındaki bir anım ile başlayacağım. Yine bir müsabaka günü öncesi antrenmanı esnasında, her zamanki gibi 1 saat önce poligona gittim. Farklı bir kuvvetten ve rakip yarışmacıların arkasında bulunan seyirci bölümünde kendi sıramı bekliyor ve rakiplerimin antrenmanını izliyordum. Tabancada tecrübeli bir yarışmacının tabancası tutukluk yaptı. Kendisinden beklenmeyecek ani bir hareket ile, atış tabancası bulunan sağ elini, sağ ayağı istikametine indirdi ve bu esnada silah ateş aldı. Yarışmacının sağ ayakkabısının sağ taban kısmını sıyırmak sureti ile seken mermi çekirdeği poligon çatısına saplandı.

 

            Anılarımın en basit olaylarından biri olan bu anı ile açılışını yapmamın nedenine gelmeden hemen önce bir hususta doğru bilinen bir yanlışa dikkat çekmek istiyorum.

 

            Silahlarda doldurma; bir fişeğin veya diyabolün veya şarjörün silahla temas haline getirilmesi olarak tanımlanmıştır. Bir fişek, diyabol veya şarjör silaha temas ettiğinde silah dolu kabul edilir.

 

            Silah: Uzaktan veya yakından canlıları öldürebilen, yaralayan, etkisiz bırakan, canlı organizmaları hasta eden, cansızları parçalayan veya yok eden, ruhsata tabi araç ve aletlerin tümünü ifade eder.

           

            Ateşli silah: Mermi çekirdeği veya saçma tabir edilen özel şekil ve nitelikteki maddeleri, barut gazı veya bu neviden patlayıcı ve itici güç ile uzak mesafelere kadar atabilen silahları ifade eder.

 

            Silah kullanıcısı, silah taşınmasına sürekli ve yoğun dikkat gösterilmelidir. Bu konuda kişisel disiplinin önemi çok büyüktür. Emniyeti sağlamak için, bütün silahlar her zaman azami özen gösterilerek taşınmalıdır.

 

Yazımızın devamının basit bir şekilde ve netlikte anlaşılabilmesi için, atış eğitimlerinde üzerinde durulan ve eğitimi verilen bazı tanımlar hayati önem taşır;

Atış hattı       : Atış yapılan hattı, (RESİM 1)

Atış yolu       : Atıcıların atış yaptığı yer ile hedef arasında kalan alanı, (RESİM 1)

Hedef hattı   : Hedeflerin bulunduğu hattı, (RESİM 1)

Silah kontrolü: Atış eğitimcisi nezaretinde silahları şarjör ve fişeklerden arındırdıktan sonra, şarjör ve fişek yatağının tamamen boş olduğunun kontrolünü, belirtir.


            Atıcıların genel teknik kurallarından olan Emniyet kurallarına göre;

Uluslararası Atıcılık Sporları Federasyonu (ISSF) kuralları, tüm ISSF Şampiyonalarında uygulanması gereken özel emniyet kurallarını belirtir.

Sporcular atış yolundayken, silahları her zaman güvenli bir yöne doğru yönlendirilmelidir. Mekanizma veya mermi yatağı, silah aşağıya bakar halde hedef alanına doğru güvenli istikamete çevrilmeden kapatılmamalıdır.

 

Atış yolunu terk etmek için silah bırakıldığında veya atış tamamlandığında, tüm silahlar, mekanizmaları (sürgü veya kilit mekanizmaları) açık olarak boş ve emniyet bayrağı takılı olmalıdır. Sporcu atış yolunu terk etmeden önce, atım yatağında, namluda veya şarjörde mermi veya saçma olmadığını ve emniyet bayrağının takılı olduğunu kontrol etmelidir.

 

Atış sırasında, silah sadece mermiler ve/veya şarjör çıkarıldıktan ve mekanizma açıkken elden bırakılabilir.

 

Herhangi bir görevli personel atış hattının ilerisinde iken silahların taşınmasına (ele alınmasına) izin verilmez.

 

DOLDUR (LOAD) komutu verilmeden hiç kimse silahın içine veya üzerine veya atım yatağına veya namluya, fişek, diyabol veya içinde fişek bulunan şarjör süremez.

 

Silahlar ve şarjörleri, DOLDUR (LOAD) veya BAŞLA (START) komutu verildikten sonra sadece atış noktasında doldurulabilir. Diğer tüm zamanlarda silahlar ve şarjörler boş tutulmalıdır.

 

Bir sporcu, DOLDUR (LOAD) veya BAŞLA (START) komutu verilmeden önce veya DUR (STOP) veya BOŞALT (UNLOAD) komutu verildikten sonra bir atış yaparsa ve emniyet ihlal edildiyse diskalifiye edilebilir.

 

            Doldur komutu ile; dolu şarjörü takılıp merminin namluya sürülmesinden itibaren, hedefe varış anına kadar, çekirdeği etkileyen faktörleri hesap etmeniz gerekir. Bu faktörlerin beş bölüm halinde incelenmesi yerinde ve uygun bir karar olur. Çünkü her birinin etki oranı, domino taşı misali birbirini etkiler.

            1- Merminin teknik özellikleri; barut oranı ve kalitesi, çekirdek yapısı, haznedeki yiv/set ile buluşma oranı.

            2- Kullanılan silahın teknik özelliği; ateşlemeden itibaren çekirdeğin namludan çıkış anına kadar olan ki hareketi ve çekirdek üzerinde bıraktığı etki.

            3- Çekirdeğin namludan çıktığı an ile, ilk kat ettiği yol. (Namlu boyu ile orantılıdır.)

            4- Çekirdeğin hedefe varış noktasına kadar, karşılaştığı etkiler.

            5- Atıcı, kullanıcı kişinin kabiliyeti.

 

            Bugünkü yazım ile bir önceki yazımın birbiri ile bağlantısına çok dikkat edilmelidir. Bugünkü yazımda bulunun, kritik detayların çok dikkatli okunması gerektiğini belirtmek isterim. Çünkü; bir sonraki yazılarımda, atışı etkileyen faktörlere, silah kullanma yetkilerine ve UYARI ATIŞI hususuna değinilecektir.   Konuya hassas derecede ilgili olanlar için özellikle kaynaklar bölümden bulunan kısa yollar hazırlıyorum. Buralardan direkt olarak ilgili kanun, yönetmeliklere ve mevzuatlara ulaşabilirsiniz.

 

Kaynaklar    :

 

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu                                                                         :

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=5237&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5

 

6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkındaki Kanunu  :

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.3.6136.pdf

 

Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik         :

https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/21.5.911779.pdf

 

Kurallar        :                                                                                                      https://www.issf-sports.org/theissf/rules_and_regulations.ashx

 

 

Mehmet SEMERCİOĞLU

Uzlaştırmacı & Silah Sistemleri Uzmanı & Stratejik Planlama Uzmanı & Ekonomist

 
Etiketler: MEHMET, SEMERCİOĞLU, YAZDI, SİLAH, TAŞINMASI, VE, KULLANILMASINDA, KİŞİSEL, DİSİPLİN, DOLU, SİLAH,
Yorumlar
Haber Yazılımı