Yazı Detayı
10 Mayıs 2021 - Pazartesi 15:01 Bu yazı 880 kez okundu
 
MEHMET SEMERCİOĞLU YAZDI ATIŞ EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Mehmet SEMERCİOĞLU
 
 

Ateşli silahları bulundurmanın, taşımanın, ateşlemenin; kanunlar, yönetmelikler ve mevzuatlar çerçevesinde sorumluluğunun ve bazı kurallarının olduğunu önceki yazılarımda bahsetmiştim. Haber kanallarında veya sosyal medyada, poligon veya değişik yerlerde silah atışı yaparak paylaşım yapanların sayısında gözle görülen bir artış mevcut. Ateşli silahlar oyuncak değildir. Ufak bir dikkatsizlik, tedbirsizlik, özgüven duygusu ile bir canlı veya nesneye zarar verme olasılığınız oldukça yüksektir. Haber kanalları ve sosyal medyada da bu tür kazalara oldukça sık rastlanmakta. Özel atış eğitimi verilen noktalardan paylaşılan görüntülerde dahi oldukça emniyetsiz çalışmalar yapıldığı dikkat çekmektedir. Kazara veya uyarı atışı ile, namludan çıkacak olan çekirdeğin nereye gideceğini, sekme ile nasıl bir yön değişikliği yapabileceğini, yorgun merminin bir canlıyı öldürebileceğini bilen sayısın çok ama çok az olduğu görülmekte.

 Bu çerçevede; Ateşli silahı ateşlemenin kuralları olduğu gibi, isabetli bir atış yapmanın da bazı kuralları vardır. Bu kurallar, yapılan atış eğitimleri ile öğretilir ve pekiştirilir. Her ne kadar kişisel yetenekler önemli olsa da sıkı ve düzenli eğitimler ile kazanılan vasıfların unutulmasının önüne geçilir. Bu çerçevede vatandaş ile iç içe görev yapan kamu ve özel güvenlik personelinin almakta olduğu eğitimler de Atış Yönetmelikleri çerçevesinde, önemli ve dikkat çeken bazı hususlara bir göz atalım.  

Merkez ve taşra teşkilatında görev yapan güvenlik personeli ile eğitim-öğretim kurumlarındaki öğrencilere verilecek atış eğitimleri, yurtiçi veya yurt dışı özel ve resmî kurumlar ile bireysel atış eğitimleri Atış Yönetmelikleri kapsamında yapılır.

Verilen bütün atış eğitimleri ile ilgili müfredatlar hakkında sunulan görüş ve önerileri değerlendirerek, atışlarda kullanılacak teknikler, fişek miktarı, cinsi, atış süresi ve silah türleri ve benzeri konulara Atış Eğitimi Kurulu karar verir.

Atışlarda, atış eğitimcisi, atış nezaretçisi ve silah sorumlusunun önemli görevleri vardır.

Atış eğitimcisi, yönetmeliklerde belirtilmiş olan emniyet tedbirlerine riayet ederek eğitim müfredatı doğrultusunda atış komutları, silah disiplini ve atış teknikleri ile ilgili her türlü eğitimi verir. Atış eğitimcisi talimat vermedikçe fişek dağıtılmaz. Eğitim ve atışlar boyunca atış eğitimcisinin izni olmadan hiçbir personel üzerinde mühimmat bulunduramaz. Atış Amiri veya eğitimcisi izin vermedikçe hiç kimse atış hattını geçmez ve komutsuz hedef kontrolü yapmaz.

Atış nezaretçisi; atış eğitimcisinin koordinesinde Temel Atış Eğitimi Kursunda verilen nezaretçilik eğitimi doğrultusunda görev yapar.

Silah sorumlusu; silah ve mühimmatlar ile ilgilenir, atış görevlerinde yer alan silah çeşitleri, mühimmatı ve atış sırasında arızalanan silahları kontrol altına alır.

Kapalı alanlardaki atışlarda poligonda bulunan havalandırma aktif tutulur ve ortamdaki barut gazı boşaltılmadan atışa başlanılmaz.

Yarı açık veya açık poligonlarda eğitim ve atışlar boyunca atış alanının etrafına tehlikeli bölgeyi belirten kırmızı flamalar dikilir, atış alanına giren ve çıkan bütün yollar kapatılarak ilgisiz kişilerin girmesi engellenir.

Atış hattı: Atış yapılan hattı, Atış yolu: Atıcıların atış yaptığı yer ile hedef arasında kalan alanı, Hedef hattı: Hedeflerin bulunduğu hattı, Silah kontrolü: Atış eğitimcisi nezaretinde silahları şarjör ve fişeklerden arındırdıktan sonra, şarjör ve fişek yatağının tamamen boş olduğunun kontrolünü, Branş atış eğitimleri: Merkez teşkilatına bağlı birimlerin uzmanlık alanları ile ilgili olarak yıllık atış eğitimi ve temel atış eğitimi kursu haricindeki teorik eğitim, kuru çalışma ve atışı kapsayan hizmet içi eğitim ve kursları, Yıllık atış eğitimleri: Personelinin atış kabiliyetini geliştirmek maksadıyla her yıl ilgili birimce belirlenecek tarihler arasında yapılan, müfredatı Atış Eğitimi Kurulu tarafından belirlenen atış eğitimini, ifade eder.

Hizmet içi eğitimleri; Atış Eğitimi Kurulunun belirlediği müfredat programına ve bu Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür. Düzenlenecek olan atış kurslarında, eğitimin en üst kalitede verilmesine özen gösterilir. Yıllık atış eğitimlerinde başarılı olamayanlara Atış Eğitimi Kurulu tarafından hazırlanan müfredat doğrultusunda eğitim verilebilir. Personelin yapmış olduğu atışlar ve başarı durumları atış kayıtlarına ve personelin şahsi dosyasına konur.

Tüm atıcıların ve yakındaki kişilerin kulaklık tıkacı, kulaklık veya benzere kulak koruyucu kullanmaları şiddetle önerilir. Atıcıların kırılmaz atış gözlüğü veya benzeri göz koruyucu kullanmaları şiddetle tavsiye edilir. Atış alanına, atış emrinde yazılı silahlar ve atış yapılacak silah cinslerine uygun mühimmat haricinde mühimmat getirilmemelidir. 

Atış başlamadan önce personel ve öğrencilere emniyet tedbirleri okutularak imzalattırılır.

Bu emniyet tedbirinde özellikle; komutsuz hiçbir hareket yapılamayacağı, silahlara komut verilmediği sürece şarjör takılmayacağı, silahların komut olmadığı sürece kılıftan çıkmayacağı ve kılıfında olsa bile silahla oynanmayacağı, yerli yersiz fişek yatağına fişek sürülmeyeceği, atım yatağında mermi bulunan bir silahın kılıfına konmayacağını, silah arızası meydana gelirse silah emniyetli pozisyona getirileceği, Silahların sadece atış hattında doldurulup-boşaltılacağı gösterir. Poligonlarda Silah boş veya dolu olsun devamlı atış istikametinde tutulur. Atış hariç silah boş veya dolu olsun parmak tetik korkuluğunun içine asla sokulmaz, silah asla bir canlıya doğrultulmayacağı belirtilir.

Nişan alma talimleri sadece belirtilen atış istasyonlarında ve atış amirinin izni ile yapılır. Başka atıcının hedefine ateş etmek, kasti olarak bir canlıya nişan almak ya da ateş etmek kesinlikle yasaktır.

Personel dolu silah ile atışa HAZIR (READY) pozisyonunda, atıcının kolu 45 dereceden fazla olmayan bir açıyla yeri gösteriyor olmalıdır. Fakat silahı tutan kol atış noktasının ön kenarı içerisinde yere doğrultulmuş olmamalıdır. Bu kuraldan amaçlanan, dolu silahın atış haricinde hedefe zarar vermemesi ve emniyetli bir saha bırakılması amacı ile hedefe 45 derecelik bir emniyetli saha bırakılması ve silahın herhangi bir arıza veya kazara ateşlemesi durumunda, çekirdeğin sekmesi durumunda dahi hiçbir canlıya veya nesneye merminin isabet etmesinin engellenmesidir.

Atış esnasında; atış hattı ile hedef hattı arasında ve hedef hattı arkasında herhangi bir canlı olmaması sağlanır. Atış eğitimcisinin talimatları dışında kesinlikle silaha dokunulmaz.  Atış eğitimlerinde namlu ve tetik parmağı disiplinine dikkat edilir. Dolu silahın namlusunun bakmaması gereken istikametler, bazı silahların teknik özelliklerinden dolayı alışkanlık olmaması için tetik parmağının atış anı haricinde tetikte bulunmaması gerektiği ve atış anında tetik hassasiyet durumlarının ve nefes durumlarının ayarlanması yönündeki bazı kurallar tekrardan hatırlatılır.

Atışlar, kadro envanterinde bulunan silahlar, zati demirbaş tabanca, eğitim silahları veya kişinin kadrosu tarafından uygun görülen diğer silahlar ile yapılır.

Şu noktada her atış eğitiminde olduğu gibi verilen atış eğitimlerinde; Ateşli silahın nasıl taşınacağı, ne zaman doldurulacağı, silah ve mühimmat hakkında bilgi, atış tekniği, silah disiplini, emniyetli alan, dolu silah namlusunun bakması gereken istikamet, namlu ve tetik parmağı disiplini, atış hatlı, hedef hattı, atış yolu disiplinleri konuları üzerinde önemle durulur. 

Konuya hassas derecede ilgili olanlar için özellikle kaynaklar bölümden bulunan kısa yollardan, direkt olarak ilgili kanun, yönetmeliklere ve mevzuatlara ulaşabilirsiniz. Bilinmesi gerekir ki; bu yazı serisi, silahların; taşınmasının, kullanılmasının, atışının, bakımının çok büyük sorumluluk ve dikkat gerektirdiğine dikkat çekmek ve bilgilendirmek amaçlıdır.

 

Kaynaklar    :

 

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIŞ YÖNETMELİĞİ                               :

https://www.pa.edu.tr/Upload/editor/files/EGM20ATIC59E20YC396NETMELC4B0C49EC4B0.docx

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMETİÇİ EĞİTİM YÖNETMELİĞİ     :

https://www.mevzuat.gov.tr/File/GeneratePdf?mevzuatNo=9184&mevzuatTur=KurumVeKurulusYonetmeligi&mevzuatTertip=5

ATEŞLİ SİLAHLAR VE BIÇAKLAR İLE DİĞER ALETLER HAKKINDA YÖNETMELİK :

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=911779&MevzuatTur=21&MevzuatTertip=5

Kurallar        :

https://www.issf-sports.org/theissf/rules_and_regulations.ashx

 

Mehmet SEMERCİOĞLU

Uzlaştırmacı & Silah Sistemleri Uzmanı & Stratejik Planlama Uzmanı & Ekonomist

 

 

 

 

 

 
Etiketler: MEHMET, SEMERCİOĞLU, YAZDI, ATIŞ, EĞİTİMİNİN, ÖNEMİ,
Yorumlar
Haber Yazılımı