Yazı Detayı
26 Eylül 2020 - Cumartesi 07:07 Bu yazı 838 kez okundu
 
GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜ ZOR GÜNLER BEKLİYOR
Sebahattin GÜLÇİÇEK
 
 


Cok guzel geçen 3 aydan sonra piyasa yavaş yavaş sakinleşmeye başladı. Pandemi sonrası kamu bankalarının faiz oranlarını 0.64'e kadar indirmesi gayrimenkul piyasasını adet uçurdu. Öyleki 3 aylık zaman diliminde 600 bin adet konut satıldı. Bunun yanında binlerce arsa, tarla parseli el degistirdi. Gayrimenkul sektörü o kadar hızlı bir üç ay geçirdiki müşterilere yetiştiremiyorlardi. Tabi hep boyle gidecek degildi. Dövizdeki yukarı yönlü hareketlenme ile birlikte piyasalarda durgunluk başlamaya basladı. Ne oluyor, nereye gidiyor ardında kamu bankalarının kademeli de olsa cok kısa zamanda faiz arttırımına gitmesi piyasaların frenini çekti. Günde en az 7/8 müşteri gezdiren sektör temsilcil1/2 kişiye kadar düştü. 

Bu da gösteriyorki faizlerin dahada artmasıyla ve alınan kredilerin geri ödemesinin başlamasıyla piyasada ciddi sıkışıklık baş gösterecek. Gayrimenkul sektörünün ciddi bir durgunluk içine girecegi gözüküyor. Sektörde çalışan binlerce gayrimenkul danışmanı ve işyeri sahipleri için bu durumu görerek tedbir almak iyi olacaktır.
Sektörün diğer sıkıntılı tarafı konut üretim kısmı son 4 ayda çok ciddi konut satıldı ve eldeki stoklarda bitme aşamasına geldi.Bir çok kişinin sektörü karlı bulmaması ve sektörden çekilmesi, yeni konut projelerinin son iki yılda askıya alınması ve çok az olması 2021 yılının ikinci yarısında yeni konut sıkıntısının baş göşterecegi ortada duruyor. Üretim bu denli az olunca bu işin satışını yapan gayrimenkulcüler satmaya malzeme bulmakta zorlanacaklar. Durum onu gösteriyor.

İnşaat sektörü zor bir süreçten geçiyor. Son birkaç ayda hem demir hem de çimento da yüzde 30-40 fiyat artışı yapıldı. Bunu diğer kalemlerde izledi. Bunlar çok ciddi rakamlar. Firmaların yeni yatırım için zorlandığı, ayakta kalma mücadelesi verdiği bu dönemde  bu yapılan zamlar sektörün yakaladığı dinamizme zarar vermeye başladı.

İşin özü 2021 yılı sektör açısından zor bir yıl olaraj geçeceğe benziyor. Bunu neden söylüyorum. Yükselen faizler yükselen arsa fiyatları, yükselen inşaat maliyetleri, yükselen daire fiyatları, artmayan insanların gelirini alt alta koyunca kaçınılmaz bu sonuca doğru gittiğimizi görmek zor olmasa gerek. Herşeye rağmen inşallah biz yanılırız.

 Sebo Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı
Sebahattin Gülçiçek 

 
Etiketler: GAYRİMENKUL, SEKTÖRÜNÜ, ZOR, GÜNLER, BEKLİYOR,
Yorumlar
Haber Yazılımı