Haber Detayı
19 Mayıs 2023 - Cuma 10:54 Bu haber 275 kez okundu
 
YAZ ALERJİLERİNİ ARTIRAN FAKTÖRLER
- Haberi
YAZ ALERJİLERİNİ ARTIRAN FAKTÖRLER

Alerjiler, polen, böcek ve besin alerjisi olarak gruplara ayrılır. Özellikle polen alerjisi, yaz aylarında sık sık görülür. Dışarıda çok vakit geçiren kişiler, polene maruz kaldıklarında göz kaşıntısı, göz yaşarması ve hapşırık gibi sorunlar yaşayabilir. Yazın bazı polenlerin yoğunluğunun artması, sıcaklık ve nemin artmasıyla ev tozu gibi alerjenlerin çoğalması, arı ve böcek sokmalarına bağlı olarak farklı alerjiler görülebilir. Ayrıca bazı sebze ve meyveler de alerjiye yol açar.

 

Ağaç polenleri, çimen polenleri, ot polenleri ve küf mantarları dış ortamda bulunan alerjenlerdir. Dış ortamda küf sporları da, nemin arttığı zamanlarda havada yoğun olarak bulunur. Kedi, köpek ve iç ortam küf mantarı alerjisi olanlar, bu durumdan yıl boyunca etkilenebilir. Taze meyve ve sebzeler, polen alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Böcek ve arı alerjisi olan kişiler ise, bahçe, açık alan gibi ortamlarda bu alerjenlere maruz kalabilir. 

Polenler burun akıntısı, öksürük, kaşıntı, hapşırık, gözlerde yaşarma ve kızarıklık gibi semptomlara, nefes darlığı, hışıltılı solunum, ciltte kızarıklık, kaşıntı ve kabarıklık gibi belirtilere yol açabilir. Böcek alerjisi olan kişilerde, böceğin soktuğu bölgede kızarıklık ve kabarıklık gelişir. Arı sokmalarında daha fazla duyarlılığı olan kişilerde, tansiyon düşüklüğü, solunum sıkıntısı, bilinç kaybı, boğazda şişme gibi daha ciddi belirtiler görülebilir. Bu durumlarda alerjik şok gelişir ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşundan yardım alınması gerekir. Aksi takdirde alerji, çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

 

Yaz aylarında bazı sebze ve meyveler, tüketildikten sonra boğazda kaşıntı, dilde ve dudakta şişme, ağız içinde kaşıntı gibi belirtiler geliştirebilir. Huş ağacı, kanarya otu, kayısışeftaliçilekkavunportakal ve kabak gibi besinler, polen alerjisi olarak kişilerde oral alerji sendromuna sebep olabilir.

Yaz Alerjilerinden Korunmak İçin Ne Yapmalıyız?

Polenler sabah ve güneşin tepede olduğu öğlen saatlerinde daha yoğun bulunur. Bu yüzden polen alerjisi olan kişilerin, sabah ve öğle saatlerinde açık havada bulunmamaya, açık hava egzersizlerinden uzak durmaya dikkat etmesi gerekir. Polenler, rüzgarlı ve kuru havalarda daha yoğun bulunur. Bu yüzden yaz aylarında araba camının açık olması, toplu taşımada açık pencerenin önüne oturmak da alerjik belirtilerin artmasına neden olabilir. Çimlerin biçildiği ortamlardan uzak durmak, polenlerin yoğun olduğu dönemlerde maske kullanmak, siperlikli şapkalar ve geniş çerçeveli güneş gözlüğü takmak, eve girdikten sonra kıyafetlerin çıkarılması ve duş alınması, vücuttaki polenlerin uzaklaştırılması açısından çok önemlidir. Ayrıca doktorun önerdiği alerji ilaçları da, bu dönemde ihmal edilmemelidir. Böcek ve arılardan korunmak için, mümkünse uzun kıyafetler tercih edilmeli, açık alanlarda dikkatli olunmalıdır. Anafilaksi öyküsü olan hastaların adrenalin otoenjektörlerini ve diğer ilaçlarını yanlarında bulundurmaları önerilir.

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: YAZ, ALERJİLERİNİ, ARTIRAN, FAKTÖRLER,
Yorumlar
Haber Yazılımı