Haber Detayı
15 Kasım 2022 - Salı 06:50 Bu haber 450 kez okundu
 
tüketirken iki kez düşünün
Günlük hayatımızda zararını ya da faydasını bilmeden bir çok yiyecek tüketiyoruz ancak bazı yiyecekler sağlığımıza büyük oranda zarar veriyor.
- Haberi
tüketirken iki kez düşünün

Günümüzde çoğu zaman bilinçsiz bir şekilde gıda tüketimi yapabiliyoruz. Ama bu yiyeceklerin çoğu sağlığımıza zarar verebiliyor. Bazı yiyecekler ise DNA'ya hasar verebiliyor. Bu besinler diyabet, kanser, kalp hastalıkları gibi tehlikeli durumların oluşmasına zemin oluşturuyor. Uzmanlar genetiği değiştirilmiş besinler hakkında uyarılarda bulunuyor.

İşlenmiş etler 

Kanserojen bileşenlerin birçoğunu içinde bulunduran işlenmiş etler DNA’ya büyük ölçüde zarar veriyor. Özellikle füme et ve balıklar, pastırma, salam, sosis gibi işlenerek fermente edilmiş besinlerin tüketimin sınırlandırılması konusunda uzmanlar önemli uyarılarda bulunuyor.

Hazır çorba 

İçeriğinde bulundurduğu monosodyum glutamatile hazır çorbalar kansere ve tip2 diyabete adeta zemin hazırlıyorlar. Sık tüketmek ömrü kısaltıyor ve vücutta iltihaplanmaya neden oluyor.

Yapay tatlandırıcılar 

Düşük kalorili ya da light adı altında satılan ürünlerin inflamasyon riskini arttırdığını bilmek gerekiyor. Yapay tatlandırıcıların bir kısmının şekerden 300 kat daha tatlı ve zararlı olduğunu bazı bilimsel araştırmalar belirtiyor.

Kızartmalar

Sağlıklı ya da sağlıksız her türlü besinin yağda kızarması o besini kanserojen hale getirmeye yardımcı oluyor. Uzmanlar, besileri haşlayarak ya da fırınlayarak tüketmenin çok daha sağlıklı olduğunu özellikle fast food ürünlerde uzak durmak gerektiğini belirtiyor.

Rafine karbonhidrat 

Beyaz buğdaydan elde edilen beyaz unla yapılan her tülü besin glisemik indeksi otomatik olarak yükseltmeye odaklıdır. Ekmek, kurabiye, kek, pasta, makarna gibi beyaz unlu yapılmış ürünleri tüketimini kısıtlamanız hatta azaltarak tamamen hayatınızdan çıkarmanız gerekiyor.

Hazır içecekler

Sağlıklı sandığınız meyve suları adeta şeker deposu. Şekerin olduğu her besin ise DNA düşmanı ve kanser oluşumunu tetikleyici gıdalardır. Meyve suyu dışında soğuk çay, meyveli soda, kremalı kahveler de bu gruba dahildir.

Margarin 

Trans yağ içeren paketlenmiş yağların birçoğu sağlığınız için son derece zararlıdır. Margarin ve katı yağlar, pankreasın görevini tam olarak yerine getirememesine ve şeker hastalığına sebep oluyor.

Et ve tavuk bulyon 

Sağlık için yüksek risk faktörü olan et bulyon ve tavuk bulyonlar, içeriğindeki bileşenler ile sağlıklı insanın bile sağlığını bozuyor. Sara, obezite, parkinson, Alzheimer gibi hastalıklara neden olan et ve tavuk bulyonlardan kesinlikle uzak durmalısınız.

Kaynak: Editör:
Etiketler: tüketirken, iki, kez, düşünün,
Yorumlar
Haber Yazılımı