Haber Detayı
12 Temmuz 2020 - Pazar 07:31 Bu haber 2386 kez okundu
 
Samsun'lu çiftçinin yeni gelir kapısı salep orkidesi
SAMSUN'LU ÇİFTÇİNİN YENİ GELİR KAPISI SALEP ORKİDESİ
EKONOMİ Haberi
Samsun'lu çiftçinin yeni gelir kapısı salep orkidesi

 

SALEP KARADENİZ TARIMINDA ALTERNATİF OLMA YOLUNDA

SAMSUN'LU ÇİFTÇİNİN YENİ GELİR KAPISI SALEP ORKİDESİ

Endemik bitki türü olduğu için doğadan toplanması yasak olan salep orkidesinin üretimi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen özel izinle gerçekleştirilirken Samsun'lu çiftçinin de yeni gelir kapısı oldu.

 

                Dondurmanın ham maddesi ve soğuk kış günlerinin vazgeçilmez sıcak içeceği olan salep'in yapılan çalışmalar sonucunda Karadeniz'de alternatif ürün olabileceği görüldü. Özellile Samsun'da yapılan ekimler sonucunda alınan olumlu sonuçlar salep üretimine Samsun'da da destek verilmesini sağladı.Türkiye’de ilk defa çiftçi kayıt sistemine kayıt olmuş, organik sertifikalı salep üretimi Samsun’un 5 farklı ilçesinde 10 farklı üreticiyle başladı. Alınan olumlu sonuçlar neticesinde ise her geçen yıl yaygınlaşarak destek kapmasına girmeyi başardı. Bu durum ayrıca doğada bulunan ve toplanması yasal olmayan saleplerin ticarette kullanılmasının önüne geçmeye başladı.

DOĞADAN TOPLAYANLARA CEZA

Ekonomik değerinin yüksek olması ve yumrularının toz haline getirilerek içecek, dondurma, pastacılık ve kimya sektörlerinde kullanılması sayesinde salep orkidesinin üretim alanı da zamanla arttı.Yaş olarak fabrika satış fiyatı ortalama 50 TL olan salep ekildikde sonra bir dönüm araziden 1 ton kadar ürün vermekte yani bir dönüm alandan yılda 50 bin TL getiri sağlamaktadır. Salep orkidesinin yumruları kurutulduktan sonra ise kilogramı 600 TL'ye kadar alıcı bulurken doğadan toplayanlara ise 60 bin 134 lira idari para cezası kesiliyor.

ALTERNATİF ÜRÜN OLARAK ÖNE ÇIKIYOR

Samsun'lu çiftçiler yavaş yavaş salep orkidesi üretmeye başlarken özellikle küçük ve az arazisi olan üreticiler salep orkidesi üretimine büyük ilgi gösteriyor keza bölgemizde bu kadar yüksek getirisi olan fazla ürün çeşidi bulunmamakta. Bu durumda salep'i Karadeniz bölgesinde alternatif ürün olarak öne çıkarıyor.

DESTEK PROGRAMI KAPSAMINDA

Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği EKOMDER çiftçilere en az 10 yıllık alım garantisi vererek sözleşme yaparken Tarım ve Orman Bakanlığı tarafındanda salep üretimi için belirlenen bölgeler arasında bulunan samsuna destek programı kapsamında hibe ve kredi sağlanıyor.

KULLANIM ALANI OLDUKÇA GENİŞ

Salep orkidesi üretmenin en büyük avantajı ise hasatın bitki kökünden türemesi ve kendi tohumluğunu oluşturması. Ayrıca her salep ortalama iki yumru veriyor ve bire üç oranında çoğalabiliyor. Buda her yıl yeni yatırım maliyeti yapma gereksimini ortadan kaldırıyor. Kullanım alanı oldukça geniş olan ve bütün bu özellikleri ile Karadeniz'de ve özellikle Samsun'da öne çıkmayı başaran salep orkidesi Samsun çiftçisi için yeni bir gelir kapısı oldu.

 

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: Samsun'lu, çiftçinin, yeni, gelir, kapısı, salep, orkidesi,
Yorumlar
Haber Yazılımı