Haber Detayı
09 Mayıs 2022 - Pazartesi 09:52 Bu haber 1931 kez okundu
 
SAMSUN'A HIPOTROM ILE AT YARIŞLARI GELİYOR DESEM!
Türk kültüründe çok önemli bir yere sahip olan At, günümüzde sosyal ve kültürel anlamda olduğu kadar ekonomik anlamda da ülkemizin en büyük sektörlerinden biri.
GÜNDEM Haberi
SAMSUN'A HIPOTROM ILE AT YARIŞLARI GELİYOR DESEM!

SAMSUN'A HIPOTROM ILE AT YARIŞLARI GELİYOR DESEM; MERAKINIZ ARTAR MI?
Türk kültüründe çok önemli bir yere sahip olan At, günümüzde sosyal ve kültürel anlamda olduğu kadar ekonomik anlamda da ülkemizin en büyük sektörlerinden biri.
Samsun sanayisi bir çok şehrimize göre maalesef çok geride. Tarım deseniz birçok nedenden dolayı olması gerekenin çok gerisinde. Halbuki Karadeniz in en büyük şehri fakat ekonomisi en küçük şehri olması çok üzücü. Bu sebeple Samsun da olmayan, gelişme aşamasında olan sektör arayışları olmalı. Sadece sırf bunun için Samsun da sıfır siyaset felsefeli bir komisyon oluşturulmalı düşüncesindeyim.
Şehrin gençleri düşünüldüğünde fındığı, çay ı olmayan, tarlası olmayan, amcası dayısı olmayan bunca kişi için sanai harici şehrini terk etmek zorunda kalmadan bir gelecek hazırlanmalı. Bu amaçla bir örnek olsun diye hipodrom konusunu paylaşıyorum. Umarım çok daha güzel fikirler çıkar ve umarım uygulanır ve Samsun kazanır.
Samsun da istihdam sağlayacak ülkemizde ve dünyada ekonomik alanda ciddi bir yeri olan bacasız fabrika diye adlandırılan hipodrom olmalı.


Yapılan araştırmalarda, sektörün ekonomiye yılda 2,3 milyar TL, kamu bütçesine de yıllık 1,2 milyar TL katkı sağladığı düşünülür ise yarış atçılığının lokomotif olduğu at yetiştiriciliği sektörün en dikkat çekici yanı istihdama katkısı.
Sektörün şu an 65 bin’i yarış atçılığında olmak üzere toplam 84 bin kişiye istihdam, 300 bin kişiye geçim kaynağı yarattığı ortaya çıktı. Avustralya, İrlanda, Kanada, Yeni Zelanda, ABD, Büyük Britanya ve Fransa gibi ülkelerdeki örnekler dikkate alındığında Türkiye’de kısa süre zarfında en az 2-3 kat büyüme potansiyelinin olduğu ve çok önemli bir istihdam kaynağı olan atçılık sektörünün diğer sektörlere göre çok daha düşük bütçeli yatırımlarla, yaratılan istihdam rakamlarını kolaylıkla birkaç katına çıkartabileceği sonuçlarına yer verildi.
Uluslararası Bağımsız Denetim ve Danışmanlık Şirketi Deloitte tarafından yarış atçılığı, binicilik ve geleneksel atlı sporları olmak üzere sektörün 3 ana faaliyet kolunun Türkiye’de oluşturduğu ekonomik etkileri ve sektör büyüklüğünün araştırıldığı ekonomik etki analizi sonucunda, büyük bir bacasız sanayi olan atçılık sektörüyle ilgili dikkat çekici rakamlar ortaya çıktı.
TJK Açıklaması; şu an 9 olan hipodrom sayısını 2023 yılına kadar 4 yeni hipodromla birlikte 13’e, sektördeki full zamanlı çalışan sayısını 84 bin ’den 120 bin’e ve koşan at sayısını 6 bin’den 9 bin’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bununla beraber ekonomiye olan 2,3 milyar TL’nin 3,5 milyar TL, kamu bütçesine olan 1,2 milyar TL’lik katkının ise 2 milyar TL olmasını öngörüyoruz.



Ayrıca çocuklarımızın da at sevgisini kazanması hipodromda ücretsiz binicilik kursu alması ayrıca başkaca bir değer.
Fiziksel, zihinsel, duygusal bozukluğu olan çocuklarımızın iyileşmesi için alternatif bir tedavi yöntemi sunan At’la Terapi merkezi yine çocuklarımıza ve şehrimize başkaca bir değer olacaktır.
Akademik olarak da penceresi olan diğer bir konu; Harran Üniversitesi Suruç Meslek Yüksekokulu'nda Atçılık ve Antrenörlüğü bölümü bulunuyor. Bölümden başarı ile mezunlar ise Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Yüksek Komiserler Kurulunca açılan sınavda başarılı olmaları halinde “At Antrenörü ” unvanı kazanıyor ve diplomaları ile hipodromlarda, özel ve kamuya ait haralarda, binicilik kulüplerinde, çeşitli turistik tesislerde, atlı rehabilitasyon merkezlerinde, at üretim ve yetiştirme çiftliklerinde istihdam elde
edebiliyor. Samsun'da akademik olarak desteklenmesi durumunda şehrimize üniversitenin de ayrı bir katkısı olacaktır.
Türkiye Yarış Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği’nin (TYAYSD) Samsun da şubesi olacak sektör çalışanlarının aktiviteleri ile şehir için ayrıca zaman zaman toplantı, organizasyon, konaklama, restoran, ulaşım vb Samsun esnafına haliyle çalışanlarına katkıları olacak.
Türkiye Jokey Kulübü’nden ücret alarak pist, start ve varış hakemleri olarak görev alacaklar olacak.
Yapılacak hipodromun ayrıca "Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2021 yılında illere göre at varlığı verilerine göre, ülkede en çok at 7 bin 142 baş ile Şanlıurfa'da bulunuyor" Samsun da at yetiştiriciliği ile direk ve dolaylı olarak bir çok sektör ve çalışanına yani yine Samsun ekonomisine ve insan kaynaklarına büyük sayılabilecek katkısı olacaktır.
Tabii ekonomik ve istihdam harici bir diğer konuda değişen yaşam ve çevresel şartlar milletinizin tarihsel karakterine has pek çok tecrübenin, meziyetin, şahsiyetin kaybolmasına neden olabilmektedir.
Bünyesinde Atlı Cirit, Atlı Okçuluk, Rahvan Binicilik, Aba Güreşi, Kuşak Güreşi, Şalvar Güreşi, Geleneksel Kızak ve Atlı Kızak branşlarını barındıran ve atalarımızdan gelen kültürümüzüde nesilden nesile yaşatabilmek hayati önem taşımaktadır ki kurulması durumunda hipodrom bu konuya da zaman içeresinde büyük katkı sunacaktır. Türk Kültürünün önemli parçalarından olan ve gönülden yapılan geleneksel sporlarımızı çağın gerektirdiği bilimsel gelişmelerle desteklemek Samsun a yakışmaz mı?
Seyisler, aprantiler, jokeyler, güvenlik elemanları, temizlikçiler, veterinerler, kondisyonerler (kronometre tutanlar), kameraman, fotoğrafçı, elektronikçi derken; nalbanta kadar uzanan yelpazede herkes için yeni iş fırsatları oluşacak.
Atlar için aylık en az 15-20 bin TL civarında bir harcama yapılıyor, "Bu koşan bir atsa eğer, kaydı, nakliyesi, seyis maaşı, pansiyon kirası, SGK'sı, toplam 25 bin lira civarında maliyeti oluyor.
Tay ayrı, yarış koşan at ayrı. Onlara verilen yem den içindeki sarımsak, üzüm, elma, havuç, maydanoza kadar verilen meyvelerine kadar ayrıca verilen vitaminlere kadar öyle yada böyle şehre bir katkısı olacaktır.
Tabii sadece hipodromlarda değil ekranlarda da çok ciddi bir yarış izleyici kitle var. Türkiye'de at yarışını geniş kitlelere ulaştıranlar aynı zamanda şehrimizinde reklamını yapacak. Yıllardır spor dalında istenileni maalesef alamayan kulüpler için verilen emek karşılığı şehrimize olan katkısına bakınca yada 19 Mayıs harici hiç bir mecrada adı geçmeyen şehrimiz için hipodrom sizce de bu acıdan iyi olmaz mı?
Hipodromlara artık eş ve çocuklarla da gidiliyor. AVM harici ailece gidilebilecek yerlerin olması fena mı olur?
Türkiye'de at yarışçılığı için 9 hipodrom kullanılıyor. Samsun da 10. hipodrom olması ile milyon TL değerdeki atlara bazı ilçelerde at pansiyonları ve bakımları yapılacak haralar oluşacak ve buralarda çalışacak binlerce kişi olacak.
Bu hipodromda pistlerin haricinde etrafında jokeylik mesleğini icra edecekler için apranti okulu, at hastanesi, rehabilitasyon merkezi ve vatandaşlar için piknik alanı da olacak.
Bu nedenlerdendir ki ülkemizde ve dünyada ekonomik alanda ciddi bir yeri olan bacasız fabrika diye adlandırılan hipodrom Samsun da olmalı.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: SAMSUN'A, HIPOTROM, ILE, AT, YARIŞLARI, GELİYOR, DESEM!,
Yorumlar
Haber Yazılımı