Haber Detayı
14 Temmuz 2020 - Salı 09:30 Bu haber 2339 kez okundu
 
Rizeʹde sel yine dereden vurdu! Can kaybı 2ʹye yükseldi
Türkiye´nin en çok yağış alan ili Rizeʹyi sel ve heyelan vurdu.
GÜNDEM Haberi
Rizeʹde sel yine dereden vurdu! Can kaybı 2ʹye yükseldi

 

Kentte son 24 saatte metrekareye düşen 250 kilogram yağış nedeniyle dereler taştı, toprak kaymaları meydana geldi. Çayeli ve İkizdere ilçeleri, sele teslim oldu. 2 kişinin can verdiği felakette 11 kişi yaralanırken, 12 köyle ulaşım kesildi. Yol ve köprüler çöktü, alt ve üst yapıda hasarlar oluştu, onlarca araç sele kapıldı. İki gündür aralıklarla etkili olan yağışta, Rizeʹnin Çayeli ve İkizdere ilçeleri, sele teslim oldu. Şiddetli yağışın ardından sel ve heyelanlar meydana geldi. Şairler Deresinin taşması nedeniyle Eski Pazar Mahallesiʹnde çok sayıda ev ve işyerinin alt katlarını su bastı, araçlar selden zarar gördü.

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLUʹDAN AÇIKLAMA

Hasar tespiti ve diğer meseleler konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanʹın net talimatının olduğunu belirten İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ˮBurada hem bu hasarın temizlenmesi açısından hem de bir daha bu meselelerle karşılaşmamak üzere alınması gereken tedbirler tüm bakanlıklar çerçevesinde planlanıyor. Hem hasar tespit konusunda, diğer meseleler konusunda da Sayın Cumhurbaşkanımızın net talimatı var. Vatandaşlarımızın karşı karşıya kaldığı hasarlar konusunda elden gelen bütün gayret ortaya konulacak. Bir de yapısal olarak yapmamız gereken meseleleri de devlet olarak hükümet olarak, elimizden geldiğince ortaya koymaya çalışacağız.ˮ şeklinde konuştu.Çayeliʹnde 12 köye ulaşılamazken, 2 ev çöktü, mahsur kalan 6ʹsı çocuk 36 kişi de AFAD ve AKUT ekiplerince tahliye edildi.Yağışın ardından bölgede gün ağarması ile birlikte hasarın boyutu da ortaya çıkmaya başladı. Bölgede çok sayıda ev ve işyerinin alt katlarını su basarken ilk belirlemelere göre 100ʹün üzerinde araç selden hasar gördü. Yetkililer çok sayıda evde hasar meydana geldiğini ifade ederken üç evin ise tamamen yıkıldığını bildirdi.

2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Şiddetli yağışın sel ve heyelanlara yol açtığı Madenli beldesi Yeni Mahalleʹde Ali Uzunʹdan haber alınamaması üzerine AFAD, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve AKUT ekipleri çalışma başlattı. AFAD ekipleri Uzunʹun cesedini evinin yakınındaki bölgeden toprak altından çıkardı. Rize Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, selden yaralı olarak kurtarılan 82 yaşındaki Havva Tüysüzʹün müdahaleye rağmen hayatını kaybettiğini bildirdi.Tepe, Tüysüzʹün dün gece geç saatlerde yaralı olarak çıkarıldığı Çayeli ilçesi Köprübaşı köyünde yapılan ilk müdahalesinin ardından Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındığını hatırlattı. Yaralıya hastanede her türlü müdahalenin yapıldığına belirten Tepe, ˮOlay yerinde kalbi durmuş ve ekiplerimizi ilk müdahalenin ardından kalbini çalıştırmıştı. Ardından hastaneye kaldırılmıştı. Maalesef yaralı olarak hastaneye getirilen 82 yaşındaki teyzemiz hayatını kaybettiˮ dedi. Havva Tüysüzʹün ölümüyle selde hayatını kaybedenlerin sayısı ikiye yükseldi.

BAKAN SOYLU BÖLGEDE İNCELEMELERDE BULUNDU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, gece saatlerinde Çayeli ilçesinde incelemelerde bulundu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile birlikte ilçeye gelen Soylu, Madenli beldesinde açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, 12 köye ulaşımın sağlanamadığını belirtti. Artvinʹde Yusufeli Baraj şantiyelerinde ciddi bir afetle karşı karşıya kalındığını kaydeden Bakan soylu, ˮOrada dün (Pazar) bir kaybımız vardı, bugün (Pazartesi) de 3 kaybımız var. Şu anda 12 köye ulaşım konusunda problem yaşıyoruzˮ dedi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Rizeʹde, sel, yine, dereden, vurdu!, Can, kaybı, 2ʹye, yükseldi,
Yorumlar
Haber Yazılımı