Haber Detayı
02 Mart 2021 - Salı 13:01 Bu haber 1868 kez okundu
 
İSMAİL BALCI '' ESNAF CAN ÇEKİŞİYOR''
Samsun Lokantacılar, Pastacılar, Tatlıcılar ve Pideciler odası Başkanı İsmail Balcı ‘’ Pandemiden en fazla etkilenen sektör biz olduk. Esnafımız can çekişiyor. Birçok esnaf evine asgari ücret bile götüremiyor’’ dedi.
EKONOMİ Haberi
İSMAİL BALCI '' ESNAF CAN ÇEKİŞİYOR''

Samsun haber - Samsundan haberler 

 

EN FAZLA ETKİLENEN SEKTÖR BİZ OLDUK

Pandemi süreci nedeniyle restoranların müşteri kabul edememesi ve esnafın zor günler geçirmesi hakkında konuşan Samsun Lokantacılar, Pastacılar, Tatlıcılar ve Pideciler Başkanı İsmail Balcı’’ Pandemiden her açıdan en fazla etkilenen sektör biz olduk. Esnafımızın sadece paket servis ile dükkan kirasını ödemeye çalışıyor. İstihdam oranı en yüksek olan sektörlerden biri olmamız nedeniyle de birçok kişi işsiz kaldı. Bu yüksek kira bedellerinin sadece paket servis ile ödenme şansı yok. Yapılan destekler ise kira bedellerinin yanında çok küçük ve esnafı ayakta tutmaya yetmeyecek kadar az. Zaten sadece dışarıdan yapılan bu desteklerle bu şekilde esnafı ayakta tutmak imkansız. Bunun yanı sıra sulu yemek ve çorba gibi paket servise çokta uygun olmayan türde hizmet veren işletmelerimiz tamamen kapalı. Anlayacağınız esnafımız can çekişiyor ve birçok esnaf evine asgari ücret bile götüremiyor’’ diye belirtti.

YASAKLAR KALKSIN

AVM’ler ve oteller açıkken, yolcu taşıtları ağzına kadar dolu iken restoranların müşteri alamamasının anlamsız olduğunu söyleyen İsmail Balcı’’ Artık yasakların kontrollü şekilde kalkması ve belirli kurallar çerçevesinde restoranlarımızın müşteri alabilmeye başlaması lazım. Her yerde yarı kapasite hizmet verilebilirken restoranların tamamen kapalı olmasını anlayamıyorum. 6 kişilik masaya 3 kişi oturulsun, masalar arasında mesafe olsun ve belirli kurallar çerçevesinde esnafımız müşteri kabul etmeye başlasın. Yoksa bu şekilde esnafın dayanacak gücü kalmadı. AVM’ler de ya da otellerde uygulanan kuralları restoranlarda uygulamak daha zor değil. Bu esnafında bir şekilde ayakta kalması gerekiyor’’ diyerek düşüncelerini dile getirdi.

PAKET SERVİSTE NEDEN SAAT KISITLAMASI VAR?

İsmail Balcı ayrıca paket servis hizmetinde bulunan saat kısıtlamasını da eleştirerek ‘’Restoranlarımız müşteri kabul edemez ve sadece paket servis yapabilirken bunda da kimsenin dışarda olmadığı saatte bile saat kısıtlaması var. Sokağa çıkma yasağı akşam 21:00’da başlıyor. Sokakta zaten kimse yokken paket servis için saat 00:00 kısıtlaması var. Neden 02:00’a kadar izin verilmiyor. Üstelik bu saat aralığı insanların evde en çok acıktığı ve paket siparişi verdiği saatler. Zaten o saatlerde sokağa çıkmak yasak çok anlamsız bir saat ayarlaması var. Bu duruma da acilen müdahale edilmesi gerekiyor. Bir şeyler yaptığını sanıyor ama çok şey yıkılıyorlar’’ diye ifade etti.

MERHAMET ÖLÇÜSÜNDE DAVRANSINLAR  

Esnafa uygulanan cezaların merhametsizce olduğunu savunan İsmail Balcı’’ Esnafımıza eğiterek, öğreterek ve merhamet ederek davranılması gerektiğini düşünüyorum. Esnaf zaten can çekişirken birde en küçük hatada bile ağır cezalar yazılarak merhametsizlik yapılıyor. Esnafa kurallara uyulması gerektiği bilinci elbette öğretilmeli ama esnafında herkes gibi bu süreç nedeniyle psikolojisi bozuldu. Eğer eksik bulmak isterseniz herkeste bulursunuz. Şuan tamamen açık olan yerlerde AVM’lerde otellerde daha çok açık bulur, daha çok ceza kesersiniz. Kimin eksiği yok ki? Önemli olan esnafı bilinçlendirmek, öğretmek, anlamak ve esnafa bilgisizlikten doğan nedenlerden dolayı hemen ceza kesmek yerine uyarmak. Bu zorlu süreci ancak el birliği ile aşabiliriz ve bu süreçten alabildiğimiz en az hasarla çıkmamız gerekiyor’’ dedi.

 

ÖZEL HABER: Yaşar TUNCEL 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: İSMAİL, BALCI, '', ESNAF, CAN, ÇEKİŞİYOR'',
Yorumlar
Haber Yazılımı