Haber Detayı
28 Nisan 2021 - Çarşamba 13:06 Bu haber 1511 kez okundu
 
İKİZDERE'DE DİRENİŞ SÜRÜYOR
Cengiz İnşaat'ın doğa harikası İkizdere'de açmak istediği taş ocağına karşı çıkan köylüler sabırla direnişlerini sürdürüyorlar.
- Haberi
İKİZDERE'DE DİRENİŞ SÜRÜYOR

Cengiz İnşaat tarafından Rize'nin İkizdere ilçesinde bulunan İşkencedere Vadisi'ne yapılmak istenen taş ocağına karşı köylülerin mücadelesi sürüyor. Çevre il ve ilçelerden onlarca kişi, İşkencedere Vadisine'ne gelerek köylülere destek verdi.

GÖREVİNİZ BİZİ KORUMAK

Ormanın içinden yürüyerek zor doğa şartlarında iş makinalarının çalıştığı alana gitmek isteyen köylülere jandarma engel oldu. Köylüler, ormanın içinde çalışan makinelerinin önünü kesmek için büyük uğraş verdi.

Dik yamaçlardan alana gitmek isteyen köylülerin üzerine jandarma,  taş yuvarladı. Yanlarına tırmanarak çıkan bir kadını ise yamaçtan aşağı itekledi. Köylüler, "Sizin göreviniz makineyi korumak değil, bizi korumak" diye isyan etti. Yuvarlanan taşlar nedeniyle bir kişi yaralandı.

Bu görüntüler sosyal medya büyük tepki çekti.

 

AĞAÇLARA ÇIKTILAR

 

Sabah saat 6 itibariyle İşkencedere Vadisi'ndeki köylüler ve desteğe gelenler ağaçlara çıkarak beklemeye başladı. Ağaçlarda video çeken köylüler kendilerini destekleyen Tarkan ve Sunay Akın'a "Burada sizin de çıkabileceğiniz ağaçlar var" diyerek davette bulundu. 

 

DAVA SONUCU BEKLENMEDİ

İşkencedere Vadisi dünya genelinde koruma altındaki 200 vadi arasında yer alıyor. Ancak Cengiz Holding tarafından işletilecek taş ocağı için, köylülerin tepkisine rağmen jandarma korumasında dozerlerle vadide yol açılıyor. Yol çalışması sırasında dozerlerle ağaçlar sökülürken, ağaçlardaki arı kovanları da yere düştü. 

Öte yandan şirket, köylülerin açtığı yürütmenin durdurulması davasının sonucunu beklemeden çalışmaları yürütüyor. Taş ocağının açılacağı yer ise hem çay alanı hem bal üretim alanı hem de yerleşim alanı. Köylerin suyunun geldiği dere ve evler bu vadide bulunuyor.

 

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: İKİZDERE'DE, DİRENİŞ, SÜRÜYOR,
Yorumlar
Haber Yazılımı