Haber Detayı
17 Eylül 2020 - Perşembe 08:27 Bu haber 1968 kez okundu
 
İKİNCİ EL ARAÇLARA DA KORONAVİRÜS BULAŞTI samsun samsunhaber samsundanhaberler samsunhaberleri samsundan haberler samsunikinciel samsunaraba samsunotomotiv samsunkoronavirüs
Pandemi süreciyle düşen otomotiv arzı piyasayı sallarken ikinci el otomotiv fiyatları sıfır otomobilleri geçti. Sorunu fırsat bilen ikinci el satıcılar fiyat yükseltmeye devam ederken otomobil üreticileri ise talebe yetişemediklerini söyleyerek sıfır araç siparişlerini uzun süre bekletiyor. Otomotiv pazarında salgınla birlikte baş gösteren stok sorunu boyut değiştirdi. Ara veren üretim tesislerinin yeniden çarkları döndürmesi artan talebi karşılamasa da tüketici yeni bir araç almak için oldukça istekli davranıyor.
EKONOMİ Haberi
İKİNCİ EL ARAÇLARA DA KORONAVİRÜS BULAŞTI samsun samsunhaber samsundanhaberler samsunhaberleri samsundan haberler samsunikinciel samsunaraba samsunotomotiv samsunkoronavirüs

Samsundan haberler 

BEKLEMEK İSTEMEYEN FATURASINI ÖDÜYOR

Bayiler ortalama 10 araç çekebilecekken şimdilik sadece bunun 5’ini showroomlarına koyabiliyor. Hal böyle olunca tüketici de yeni bir araç almak için ya uzun bir bekliyor. Beklemek istemeyenler ise ikinci ele yöneliyor. Bu tarafta da en dikkat çeken sorunlardan biri sıfır fiyatından daha pahalıya satılan ikinci el otomobiller. Aracın bayideki sıfır fiyatı 200 bin lira iken, her hangi bir ikinci el araç galerisinde 220-230 bin liralara ilana koyuluyor. Tüketici bayide bulamadığı sıfır aracı bu sefer buralardan tedarik etmek istiyor. Bu sefer de fazla beklemenin bedelini nakit olarak ödüyor. Bu durumda ikinci el araçlara da koronavirüs bulaştı yorumlarına neden oluyor.

Öte yandan ikinci el araç tarafında da fiyatlar deyim yerindeyse uçtu gitti. 50-100 bin lira arasında 10 yaşında temiz araç bulmak neredeyse mümkün değil. Düşük kilometre ise kalmadı. 100-150 bin kilometreler artık düşük kabul ediliyor. Düşen faizlerle birlikte ayağını yerden kesmek isteyen tüketici burada da fahiş bir şekilde artan fiyatlarla karşılaşıyor. Hasarlı hasarsız bakmaksızın 2020 başlarında 50 bin lira olan araç, şimdi 100 bin liradan bile alıcı buluyor. Böylece yollarda hem güvensiz hem de yaşlı araç sayısı her geçen gün artış gösteriyor. Araç fiyatlarındaki artış devam edecek gibi görünüyor. Çünkü satıcılar ve galericiler sattıkların aracın yerine aynı fiyata araç alamayacaklarını biliyor.

BÜTÇE AĞIR HASARLI OTOMOBİLE YETİYOR

Bir dönem gerçekleşen hurda indirimiyle birlikte birçok yaşlı araç emekliye ayrılırken, biten teşvik ve destekler yeni bombaların yola çıkmasına neden oluyor. Bunun önüne geçilmez ise alım gücü gün geçtikçe düşen tüketicinin sıfır otomobil hayali gerçek bir hayale dönüşecek. Sıfırı alamayan tüketici de bütçesinin yettiği nasıl toplandığı belli olmayan ağır hasarlı araçları tercih etmeye başlayacak hatta başladı bile. 50 bin lira bütçesi olan tüketici yine yaşlı ve hasarlı ikinci elleri favoriye almaya devam edecek.

SIFIR ARAÇ TİCARETİ YAPILIYOR

Maddi imkanı olan ve araç teslimatını bekleyenler ise sıfır olarak aldıkları otomobilleri ikinci el olarak daha yüksek rakamlara satışa sunuyor ve bu şekilde sıfır araç ticareti yapıyorlar. Bu durumda zaten karşılamakta zorlanılan araç talebini daha da zora sokarak araç teslimat süresini uzatıyor. Yani stok yetersizliğinin diğer bir sebebi de fırsatçılıktan kaynaklanıyor. Sıfır araç stoklarının bu şekilde talebe yetişmesi zor olacakken ikinci el araç fiyatları da yükselmeye devam edecek gibi görünüyor.

 

Yaşar TUNCEL

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: İKİNCİ, EL, ARAÇLARA, DA, KORONAVİRÜS, BULAŞTI, samsun, samsunhaber, samsundanhaberler, samsunhaberleri, samsundan, haberler, samsunikinciel, samsunaraba, samsunotomotiv, samsunkoronavirüs, ,
Yorumlar
Haber Yazılımı