Haber Detayı
16 Eylül 2022 - Cuma 06:27 Bu haber 514 kez okundu
 
Gübrenin alternatifi Türkiye'de
Kahramanmaraş'ta linyit sahasında çıkarılan leonardit madeni, gübrenin alternatifi olacak. Gübreye göre hem ucuz hem de yüzde 30 daha verimli olan leonardit madeni, tarımda kullanılmaya başlandı.
EKONOMİ Haberi
Gübrenin alternatifi Türkiye'de

Elbistan ve Afşin bölgesindeki linyit ocaklarından çıkarılan ve organik bir ürün olan leonarditin dünya rezervinin neredeyse tamamı Türkiye’de bunuyor. Kanıtlanmış olarak tespit edilen rezervin miktarı 4,8 milyar ton civarında. Ürün, Ar-Ge çalışmaları sonrasında toz ve sıvı olarak son tüketiciye hitap edecek şekilde hazırlanıyor. Çiftçilerin kullanımına sunulması için bölgede özel sektör tarafından da yatırımlar yapılıyor. Kimyevi gübre fiyatlarındaki ciddi artışların, çiftçileri alternatif olarak leonardite yönlendirmesi bekleniyor. Ürünün ilk denemeleri ise Konya Ovası’nda ve Amik Ovası’nda gerçekleştirildi. Leonardit ile beslenen topraklarda verimin yüzde yaklaşık 30 oranında artış gösterdiği bildirildi.

Leonardit nedir?
Leonardit, yüksek oranda hümik asit, makro ve mikrobesin elementlerini içeren tamamen doğal bir maddedir. Oluşumu milyonlarca yıl öncesi bitki kalıntılarının sıcaklık, nem, basınç, oksidasyon ve çok özel jeolojik şartlar gerektirdiğinden tabiatta nadir bulunuyor. İçerdiği yüksek orandaki hümik asitler sebebiyle toprakların fiziki ve biyolojik yapılarının düzenlenmesinde aktif rol oynuyor.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Gübrenin, alternatifi, Türkiye'de,
Yorumlar
Haber Yazılımı