Haber Detayı
24 Ocak 2022 - Pazartesi 13:59 Bu haber 1174 kez okundu
 
FEDERASYON BAŞKANI AÇIKLADI!
Ülke genelindeki tüm ürünlerde 2-3 kat fiyat artış yaşandığını belirten Yardımcı, pandemi sürecinde fırsatçılık yapmadıklarını belirterek, “Et şu an en ucuz gıda maddesidir” dedi.
EKONOMİ Haberi
FEDERASYON BAŞKANI AÇIKLADI!

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, pandemi sürecinde tüm kasapların açık olmasına rağmen kırmızı ete zam yapmadıklarını, 2 sene boyunca fiyatların artırılmaması noktasında gayret gösterdiklerini söyledi.

Fakat son birkaç aydır girdi maliyetlerinin aşırı yükselmesi nedeniyle etin fiyatlarının da yerinde kalmadığını belirten Yardımcı, 2-3 aydır et fiyatlarında artış yaşanmasına rağmen afaki bir yükseliş olmadığını ifade etti.

“SPEKÜLATÖRLÜK YAPACAK KADAR BİR ARTIŞ OLMADI”

Yardımcı, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

“Spekülatörlük yapacak kadar bir artış olmadı. Biz hiçbir zaman etin fiyatının artmasından yana değiliz. Vatandaşımızın daha fazla et tüketmesini istiyoruz. Ama diğer taraftan üretici ve kasap esnafının maliyetleri var. Danayı direkt getirip vatandaşa satmıyoruz. Bunun kemik payı, firesi, KDV’si, stopajı vardır. Eti sardığımız streç film, eti koyduğumuz poşetin fiyatı 3 kat arttı. Bu kadar fırsatçılık olmaz.

“BİR KİLO ET ALDIĞINDA STOPAJ VE KDV İLE YÜZDE 10 OLUYOR”

En büyük girdi ise elektrikte oldu. Ette KDV ve stopajın kaldırılmasını istiyoruz. Bir alyans aldığında KDV sıfır oluyor, bir kilo et aldığında stopaj ve KDV ile yüzde 10 oluyor. Alyans sık alınan bir şey değil ama eti her zaman yiyoruz.”

“ET ŞU AN EN UCUZ GIDA MADDESİDİR”

Ette KDV’nin acil olarak kaldırılmasını isteyen Yardımcı, hayvan üreticisine gerçek bir çözüm beklediklerini belirterek açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Aile işletmelerine destek verilmesi lazım. Avrupa’da 80 büyükbaş hayvana kadar devlet destek veriyor. Ama 100’ü geçtiği zaman devlet tüccar diyor. Bunu herkes iyi biliyor. Eskiden her evde 4-5 inen ve buzağıları olurdu. Bugün inekler, danalar kesiliyor. Ne yapsın üretici, et fiyatı yemi kurtarmıyor. Buna rağmen et şu an en ucuz gıda maddesidir. Kıyma 100, kuşbaşı 110-120 TL civarında. Fiyatlar yerinde durur mu önümüzdeki günlerde belli olur. Çünkü gitgide maliyetler artıyor.”

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: FEDERASYON, BAŞKANI, AÇIKLADI!,
Yorumlar
Haber Yazılımı