Haber Detayı
08 Ocak 2022 - Cumartesi 10:06 Bu haber 823 kez okundu
 
ÇOCUK GELECEK DEMEK !
- Haberi
ÇOCUK GELECEK DEMEK !

EVDEN AYRILMA PROBLEMLERİ
Pandemi dönemiyle beraber eve bağlılığı artan çocuklar hakkında da ailelere tavsiyelerde bulunan Uzm. Psk. Şafak, "Çocuğun evden çıkmak istememesinin altında yatan sebebin ne olduğunun anlaşılması gerekiyor. Çünkü doğru tanı, doğru müdahale bizi gerçekçi hedefe ulaştırır. Bazı çocuklar temizlik, sağlık kaynaklı endişelerini kontrol altına almakta güçlük çekip, kendini güvenli alanı olan evinde tehdit altında hissetmez. Eğer böyle bir durum gözleniyorsa çocuğun yanında kendisi veya yakınları adına tehdit unsuru uyandıracak, sağlık problemlerini dile getirici konuşmaların gözden geçirilerek kontrollü cümlelere dönüşmesi en doğru adım olacaktır. Bir diğer çerçeveden bakacak olursak, bağımlı kişilik özelliğine yatkın, ayrılık anksiyetesi yaşayan, sosyal çekinceleri olan çocuklar kendilerini güvende ve rahat hissettikleri alanın dışına çıkmak istemezler. Böyle bir alan bulduklarında değişmemesi için tüm dirençlerini gösterip sınırlarını esnetmek adına pek çok yol denerler. Eğer altında yatan sebepler arasında bu veya başka bir durum varsa eğilinmesi gereken nokta çocuğun ihtiyaçlarına yönelik olmalı ve bu kaygılarını azaltması adına cesaretlendirici ortamlar hazırlanmalıdır. Belirtilerin boyutu ve şiddeti yüksek olduğu durumlarda uzman desteği ile paralel götürmek de bu süreci sağlıklı kılmaktadır" sözlerini kaydetti.

EKONOMİK ENDİŞELERDEN UZAKLAŞIN
Yaşanan ekonomik sıkıntıların psikolojiye etkilerini değerlendiren Uzm. Psk. Şafak, "Son zamanlarda gündemde çok fazla yer alan ve beraberinde kaygıyı da getiren bir konu bu. Aslında bizler savaşçı bir toplumdan geliyoruz. Bu nedenle hayatta kalma, devam etme eğilimlerimizi ilgilendiren bir konu söz konusu olduğunda istem dışı kaygı düzeyinin sesi açılıyor. Ekonominin hayatımıza dokunan bir yanı olması nedeni ile yaşanan endişe, kaygı gayet normaldir fakat beraberinde farklı durumları da getiriyorsa dikkat etmemiz gereken belli başlı noktalar vardır. Böyle durumlar günlük yaşam kalitemizi bozmaya başlıyor, gün içinde kendimizi bu ve benzeri haberleri gereğinden fazla takip ederken buluyorsak, biraz daha bu alanı kontrol durumu alarak kendi alanımızı korumalıyız. Bize iyi geldiğine inandığımız şeyleri yapmaya devam etmek, derin nefes alıp vücudumuzun ihtiyacı olan oksijen miktarını, bizim kontrolümüz dışında gelişen ve gün içerisinde işlevselliğimizi düşüren düşüncelerden uzak kalmaya çalışmak en sağlıklısı olacaktır" ifadelerini kullandı.

ÇOCUK, GELECEK DEMEK
Uzm. Psk. Şafak, Ali Dede Atölyesi kapsamında önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Ali Dede 3 yıllık geçmişe sahip, gelecekte de pek çok çocuğun hayatına dokunmaya devam edecek olan bir kuruluş. İsminin manevi öneminin yanı sıra içinde barındırdığı her bir çocuk bizler için çok özel. Onlar büyürken gelişimsel süreçlerini desteklemek eşsiz bir duygu. Ben oraya kocaman bir aile gözüyle bakıyorum. Bir çocuk bir gelecek demektir. Farkındalığı, empati becerisi, keşfetme arzusu, merhamet duygularını geliştirmeli, paylaşmayı ve hayır demeyi bilen çocuklar yetiştirmeliyiz. Tohumları ekmeli sonra o ağaçların gölgesinde dinlenmeliyiz. Çocuklar bizim geleceğimiz, yarınlarımız. Ali dede’de 4 aylık bebek grubundan başlayan ve 8 yaşa kadar uzanan kapalı, açık gruplarımız mevcut. Ebeveyn eşlikli, kreşe ön hazırlık ve daha pek çok seceneği bünyesinde barındırarak kendinize ait bir şeyler bulabileceğiniz, eğlenirken öğrenebileceğiniz bir alan" ifadelerini kullandı.

EĞİTİMCİLER VE PSİKOLOGLAR BİR ARADA
Erken çocukluk gelişim destek programı Kidsnook hakkında bilgiler veren Şafak, "Kidsnook, 2 tanesi yurt dışında, 18 istasyonu bulunan, kapsamlı ve üzerinde pek çok çalışma yapılmış bir program. Hatta kurucularından Betül Gece şu anda programımızın TEDİL üzerindeki etkisini doktora tezindeki çalışmalarıyla bilimsel değerlendirmeye sunacak. Artık pek çok yerde psikologların atölyeler açtığını görüyor ve duyuyoruz. Bu noktada kurumsal bir kimliğe sahip olması, bir eğitimcinin işi olduğu icin uzman eğitmenlerin elinden çıkmış olması yürütmüş olduğum Ali Dede Kidsnook istasyonuna olan güvenimin ve inanışımın temel sebeplerini oluşturuyor. Çünkü bir psikolog gözlem yapar, terapi yapar. Bir eğitim programı yazmak bizim alanımıza girmez. Bu doğrultuda güvenilirliği olan programın içeriğini zenginleştirmek adına psikolog gözetiminde, çocuk gelişimcimiz tarafından oturumlar gerçekleştiriyoruz. Kidsnook’un ilk psikolojik danışmanlık merkezi bünyesinde hizmetini gerçekleştiren psikolog olmanın ve sonrasında pek çok istasyonumuzda da meslektaşlarımın olması beni ayrıca gururlandırıyor. Bir ebeveynin en kıymetli parçasına dokunuyoruz ve bu nedenle sunduğumuz hizmetten, yaptığımız işten önce biz emin olmalı ve güvenmeliyiz" diye konuştu.

ALANINDA UZMAN KADRO
Psikolojik danışma merkezinde her bireyin kendisinden bir şeyler bulabileceğini dile getiren Uzm. Psk. Şafak, "Danışmanlık merkezimde bebeklik sürecinden yaşlılık sürecine kadar pek çok hizmet veriliyor. Yalnızca psikolojik olarak zorlantılar yaşayan bireyler değil herkesin kendinden bir parça bulabileceği bir merkeziz. Bebeklerin, çocukların gelişimsel süreçlerini destekleyici çalışmalar, dikkat atölyeleri, psikolojik testler, zeka testleri, terapi hizmetleri, atölye çalışmaları gibi pek çok hizmet uzman kadromuz tarafından kliniğimizde sağlanıyor" sözlerini kaydetti.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: ÇOCUK, GELECEK, DEMEK, !,
Yorumlar
Haber Yazılımı