Haber Detayı
15 Nisan 2021 - Perşembe 08:55 Bu haber 5230 kez okundu
 
ACAR PETROL SAMSUN'A YATIRIM YAPMAYA DEVAM EDECEK
Samsun’da faaliyet göstermekte olduğu 5 akaryakıt istasyonu ile hem istihdama katkı sağlayan hem de Samsun halkını kaliteli akaryakıt ile buluşturan Acar Petrol’ün başarılı işletme sahibi Orhan Acar kendisine yönelttiğimiz soruları cevapladı ve akaryakıt sektörü hakkında açıklamalarda bulundu.
- Haberi
ACAR PETROL SAMSUN'A YATIRIM YAPMAYA DEVAM EDECEK

SAMSUNDAN HABERLER: Merhaba Orhan Bey. Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

 

ORHAN ACAR: Yaklaşık 20 yıldır akaryakıt sektöründeyim. Akaryakıt sektörüne ilk olarak Havza’da başladım. Daha sonra sırasıyla Kavak, Atakum, Kirazlık ve en son yine Havza’nın girişinde açtığımız istasyon ile 5 şube sayısına ulaştık. Akaryakıt sektöründe zaman zaman iniş çıkışlar olsa da sektörün son 10 yılda altın çağını yaşadığını söyleyebilirim. Bu iniş çıkışlarda akaryakıt ve ham petrol fiyatlarında yaşanan ani fiyat değişiklikleri ve Dolar’da meydana gelen ani değişiklikler etkili oldu. Pandemi sürecinde ise sokağa çıkma yasakları nedeniyle vatandaşların daha az akaryakıt tüketmesi bizlere yansıdı ve işlerimizde düşüşe sebep oldu

 

SAMSUNDAN HABERLER: Akaryakıt fiyatları hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

ORHAN ACAR: Bildiğiniz üzere akaryakıt sektöründe vergi oranları çok yüksek. Yaklaşık yüzde 60 civarında bir vergi oranına sahibiz. Fiyatlar ise devletimizin belirlemiş olduğu mobil eşel sistemine göre düzenlenmektedir. Bu sistem akaryakıt fiyatlarına zam geldiğinde bu zam sistemden karşılanarak pompaya yansımamasını yine indirim olduğunda ise farkın tekrar sisteme aktarılarak sürekli fiyat artış ve inişini müşteriye yansıtmamayı amaçlamaktadır. Bu sebeple fiyatlar dengeli olarak gidiyor gibi görünüyor. Dolar kuru üzerinden bakıldığında akaryakıt fiyatlarının yüksek olduğunu söyleyemem ama vatandaşın alım gücünün düşük olması ve vergi oranının yüksek olması açısından bakacak olursanız da akaryakıt fiyatları uygundur diyemeyiz. Yani dolara oranla akaryakıt fiyatları normal ama vatandaşın alım gücüne göre yüksek.

 

SAMSUNDAN HABERLER: Atakum’un en gözde araç yıkama ünitesine sahipsiniz. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?

 

ORHAN ACAR: İstasyonumuzda 35 metre uzunluğunda 8 peronlu ve Atakum bölgesinin en büyük araç yıkama ünitesi bulunmaktadır. Yıkama ünitemizde oto süpürge ve iç temizlik müşterilerimiz tarafından köpük ve yıkama işlemleri ise çalışanlarımız tarafından makul bir fiyatla yapılmaktadır. Bu sistemimizden müşterilerimiz son derece memnun ve araç yıkama ünitemize yoğun bir ilgi göstermekteler. Yine araç yıkama ünitemize 5 kişiye istihdam sağlamaktayız. Araç yıkama ünitemiz yakıt satışımıza da olumlu olarak yansıyor ve müşterilerimiz Acar Petrol’ü tam anlamıyla bir tesis gibi görüyor. Buraya geldiklerinde araçlarının temizliğini yapabiliyor marketimizden ihtiyaçlarını alabiliyor ve yakıt ihtiyaçlarını da karşılayabiliyorlar.

 

 

SAMSUNDAN HABERLER: Kadın çalışan istihdamına da gözle görülür bir şekilde katkıda bulunuyorsunuz. Bu konu hakkında ki görüşlerinizden bahsedebilir misiniz?

 

ORHAN ACAR: 2020 yılında, 2019 yılının Opet istasyonlarının sıralaması yapılmaktadır. Kadın çalışan istihdamı konusunda da Türkiye genelinde 1500 Opet istasyonu içerisinde ilk 100’e 3 istasyonumuz girdi. Diğer iki şubemizde ilk 200 istasyon arasındaydı. Şuanda Atakum’da bulunan Acar Petrol istasyonumuzda 3 akaryakıt, 2’de market olmak üzere 5 kadın çalışanımız bulunmaktadır. Hatta vardiya sistemi ile çalıştığımız için bazen vardiya değişimlerinde bütün çalışanlarımız kadın personel olarak denk geliyor ve müşterilerimiz bu duruma hem şaşırıyor hem de bizi tebrik ediyorlar. Opet’in Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk öncülüğünde Türkiye genelinde bütün Opet istasyonlarında başlatılan bu uygulamaya bizde uyarak kadın istihdamına verdiğimiz önemi göstermiş olduk. Bu uygulama ile kadınlarımızın akaryakıt sektöründe de rahatlıkla çalışabileceğini herkes gördü. Acar petrol olarak bizim 65 çalışanımızın 9 kişisi kadın personel ve performans açısından ilk 5 içerisinde kadın personellerimiz var. Keşke daha önce kadın personellerimiz ile çalışmaya başlasaydık. Sadece Atakum’da değil Kavak şubemizde, Havza şubemizde de kadın çalışanlarımız var. Bu uygulama birçok önyargıyı yıkmakta başarılı oldu.

 

SAMSUNDAN HABERLER: Yakıt kalitesi neye göre belirleniyor ve kaliteli yakıtın önemi nedir?

 

ORHAN ACAR: İstasyonların genel ve periyodik olarak yapılması gereken bakımları vardır. Akaryakıt tank içerisine sıcak olarak girer içeride soğuk hava ile birleşir ve burada bir nem oluşturur. Bu nemin oluşturduğu kabarcıklar tankın içerisine dökülür. Suyun yoğunluğunun akaryakıttan yüksek olması sebebiyle de bir süre sonra tankın tabanında su birikintisi oluşur. Sistemin akaryakıtı tankın tabanından çekmesi sebebiyle oluşan bu su seviyesinin sürekli ölçüm ve bakım yapılarak tankın içerisinden temizlenmesi gerekmektedir. Bizim gibi kurumsal firmalarda bu ölçümler sürekli olarak yapılmakta ve en az 3 ay arayla genel tank temizlikleri yapılmaktadır. Dolayısı ile bakımlarını düzenli olarak yapmakta olan kurumsal firmalarda yakıt kalitesi açısından bir sorun yaşama ihtimaliniz çok düşüktür. Ama kurumsal yapıda olmayan istasyonlar bu bakımlarını bazen yıllarca yapmayabiliyorlar. Bu da tank tabanlarında su birikintisi ve tortu oluşmasına ve bunların araç deposuna taşınarak araca zarar vermesine neden olabilmektedir. Bu sebeple ucuz yakıt çok götürür algısı tamamen yanlıştır. Tam aksine kaliteli yakıt çok yol götürür ve aracınıza zarar vermez.

 

SAMSUNDAN HABERLER: Opet istasyonları tuvalet temizliğinde Türkiye’de öncü oldu ve bunun en güzel örneklerini de sizin istasyonlarınızda görüyoruz. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

 

ORHAN ACAR: Opet tuvalet temizliği konusunda ilk adımı tuvaletleri marketlerin içerisine alarak başlattı. Tuvaletler market içerisinde olduğu için hem daha temiz tutulmak zorunda kalındı hem de personel yakın olduğu için sürekli kontrol edilebilir bir hale geldi. Bu durumun market ve akaryakıt satışlarına olumlu anlamda katkısı olduğu gözlendikten sonra da bütün Opet istasyonlarında bir kural haline gelerek tuvaletler market içerisine alındı ve Opet temiz tuvalet konusunda sektörde fark oluşturdu. Ayrıca bütün kapılar el sensörlü duruma getirilerek müşterilerimizin hiçbir yere dokunmadan tuvaletlere girip çıkması imkanı sağlanmıştır. Bu durum özellikle pandemi sürecinde son derece faydalı oldu. Opet istasyonları hijyen anlamında Dünya genelinde en iyisidir diyebilirim. Bu sistemin bütün akaryakıt istasyonlarında uygulanması, hatta sadece akaryakıt istasyonları ile sınırlı kalmayıp diğer sektörlerde de uygulanması gerektiğini düşünüyorum.

SAMSUNDAN HABERLER: Yatırımlarınızı Samsun’da yapmaya devam edecek misiniz?

 

ORHAN ACAR: Samsun’u seviyoruz. Samsun merkezde, Havza’da, Kavak’ta her yerde istasyonlarımız var. Özellikle Atakum’a aşığım diyebilirim. Yatırımlarımızı Samsun’a yapmaya devam etmek istiyoruz. Amacımız Samsun’un kalkınması ve ve Samsun’da istihdamın artmasına katkıda bulunabilmektir. Havza’da son açtığımız şubemizin içerisinde 1100 metrekare bir tesisimiz var. Bu tesisimizi Köfteci Yusuf firmasına verdik. Her gittiğinizde aynı kaliteyi ve güler yüzü bulabileceğiniz çok güzel bir işletme oldu. Yine yan tarafında da Çorum leblebicisi olarak faaliyet gösteren bir kuruyemiş firmamız bulunmakta. Biz kaliteye önem veren bir firma olduğumuz ve kurumsal bir yapıda hizmet verdiğimiz için iş ortaklarımızı ve işletmemiz içerisinde faaliyet gösteren firmaları da bu şekilde seçtik ve bu durumdan son derece memnununuz. Bölgeye güzel hizmet veren ve 45 kişilik bir istihdam oluşturan bir işletme oldu. Söylediğim gibi amacımız Samsun’un bütün bölgelerinde yatırımlar yaparak istihdam sağlamak. Bu amaç doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Umarım en kısa zamanda pandemi süreci de biter ve bizlerde yeni yatırımlarımızı hayata geçirerek Samsun’a daha fazla katkı sağlamaya devam edebiliriz.    

ÖZEL RÖPORTAJ: Yaşar TUNCEL

Kaynak: Editör:
Etiketler: ACAR, PETROL, SAMSUN'A, YATIRIM, YAPMAYA, DEVAM, EDECEK,
Yorumlar
Haber Yazılımı