Haber Detayı
03 Ağustos 2022 - Çarşamba 10:07 Bu haber 490 kez okundu
 
Sebo İnşaat Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek konut fiyatları artışları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
EKONOMİ Haberi

Gayrimenkul sektörü ile ilgili açıklamalarda bulunan Sebo İnşaat Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek; Şunu baştan söylemek isterim ki ne ev fiyatları düşecek, ne de yükselen kiralar...

Bunların bir kaç nedeni var; Nüfus artışı, mülteci akını, boşananlar, tayin olanlar ve üniversitelerin açılması ile oluşan hareket de olunca Türkiye’de yılda ortalama 750 bin konuta ihtiyaç olmaktadır. Maalesef böyle bir gerçekle karşı karsıyayız. Peki, eldeki konut durumu ne olacak? Pandemide üretim neredeyse durma noktasına geldi. Bu durum iki yıla yakın sürdü. Ardından devletin başlatmış olduğu çok cazip kredi kampanyaları ile eldeki stoklar bitti. Yeni üretimde olmayınca konut açığı ortaya çıktı. Bunun bir başka nedeni de pandemi sonrası inşaat maliyetlerinin 300’lerin üzerinde artması ve döviz kurunun yükselmesinden dolayı konut üreticilerinin önünü göremez olmalarıdır. Konut üretimini durma noktasına getirdiler. Durum böyle olunca, talep artmaya devam etti. Talep artışı ve inşaat malzemesi artışı ve dövizdeki devalüasyon bir araya gelince konutta inanılmaz bir fiyat artışlarıyla karşı karşıya kalındı. Bu durumda da ne yapabiliriz derdine düştük. Süreç buna doğru ilerlerken tedbir almak lazımdı. Şimdi TOKİ’nin yapacağı konuta umutlar bağlanmış durumda. TOKİ yapacak, piyasa da fiyatlar düşecek. TOKİ’nin tek başına yapacağı konut hamlesi piyasalardaki fiyatları düşürmeye yetmez. Kimse boş hayal kurmasın. Talep fazla ve özel sektörü de işin içine çekmek ve onlara da fırsatlar sunmak, üretimi teşvik ederek birlikte bir hareket başlatılırsa bir nebze bu soruna çare olunur. Yoksa sorun kartopu gibi büyümeye devam edecek. Kiralarda da durum oldukça vahim. Kiralık talebi inanılmaz boyutta. Bir kiralık daireye yüzlerce talep var. Böyle olunca kiralayan daha fazla paraya vermeye çalışıyor, hal böyle olunca fiyatlar sürekli yukarı doğru gidiyor. Aynı zamanda kiraya verenin, enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir piyasada kaça kiraya verirsem vereyim 3 ay sonra para eriyor düşüncesi hasıl olduğunda verebildiği kadar yüksek fiyattan vermeye çalışıyor. İşin özü, piyasa ve ülke gerçeklerini göz önüne aldığımızda ne kira fiyatları, ne de konut fiyatlarında bir düşüş mümkün görünmüyor.

Kaynak: Editör:
Etiketler: ,
Yorumlar
Haber Yazılımı