SAMSUN'UN TESCİLLİ LEZZETİ : SİMİT

KAYNAR PEKMEZ KAZANINA ATILIYOR

Türkiye'nin birçok ilinde yöreye özgü simitler üretilmesine rağmen Samsun simidi, birçok özelliğiyle o simitlerden ayrılıyor. Olabildiğince az mayayla çok kısa süre mayalanan Samsun simidinin, kaynar dut pekmezi kazanına atılarak çıtır olması sağlanıyor. Sıcak kazandan çıkmasının ardından bol miktarda susam eklenen simitler fırında pişiriliyor ve 7'den 70'e herkesin sevdiği lezzet olan Samsun simidi yenmeye hazır hale geliyor.

 

80 GRAM SİMİT 2 LİRA

Samsunluların her öğünde çay ile beraber tüketerek karnını doyurduğu Samsun simidi, eylül ayının başında zamlandı. Zam öncesi 70 gramı 1 buçuk liradan satılan simit, gelen zam sonrası 80 grama yükseldi ve fiyatı 2 lira oldu. Artan maliyetler nedeniyle fiyat artışına mecbur kalındığını söyleyen simitçiler, "Samsun'da çok sevilen simidin fiyatını her zaman en düşük düzeyde tutmaya çalışıyoruz ancak tüm maliyetler arttı. Fırın esnafı olarak bu zamma mecbur kaldık. 1 sene üzerine simide zam yapıldı. Tekli simit 2 lira oldu. Çiftli simit dediğimiz 160 gram simit ise 4 lira oldu" şeklinde konuştu.

 

CAN KURTARAN SİMİT

Simidin yerli yabancı herkes tarafından beğeni topladığını söyleyen Samsunlu vatandaşlar ise, "Samsun'umuzun birkaç tane öne çıkan lezzeti var. Pidemiz var, nokulumuz var ve simidimiz var. Lezzetiyle deneyen herkesin beğendiği bir simidimiz var. Simit bizim de çok sık tükettiğimiz bir ürün. Simidin fiyatı artsa da hala çok ucuza karnımızı doyurabildiğimiz bir alternatif öğün oluyor. Ekonomik şartlar nedeniyle kimi zaman 2 liraya bir simit alıp yanında çay ile karnımızı doyuruyoruz. Yani bir nevi bize can kurtaran simidi oluyor" ifadelerini kullandı.